RU  UA

Яка зброя потрібна для перемоги у війні: прогноз експерта

Анонсовані західними державами-партнерами України постачання зброї свідчать про те, що зброя стає дедалі важливою і дає можливість не тільки оборонятися, але й наступати.

Про це в ефірі Апостроф TV експерт Центру оборонних стратегій та капітан 1-го рангу запасу ЗСУ Андрій Риженко.

Читайте також: У Путіна шансів немає: чому Росія провалила "бліцкриг" і що чекає на російського диктатора

На його думку, пропоноване президентом РФ Володимиром Путіним перемир’я є черговою спробою взяти паузу і за 36 годин зробити якісь воєнні приготування. Аналогічним чином росіяни використовували перемир’я, які оголошувалися у 2014-2015 роках.

Експерт вважає, що серйозні види військової техніки здатні принести Україні перемогу. Зокрема, щодо поставок американських бойових машин піхоти Bradley, то це буде поки пілотна партія.

"Сьогодні нам потрібна важка зброя, яка дає технологічну перевагу над супротивником. БМП Bradley ми давно просили. І нарешті повинні надійти перші 50 одиниць. Скоріше за все, це пілотна партія і коли американці переконаються, що ЗСУ їх можуть ефективно використовувати, ці постачання будуть зростати", - зауважив він.

Також він вважає, що обіцяні майбутні поставки двох систем Patriot посилять українські позиції.

"Розмови про Patriot йшли з початку війни. Це дуже дорога зброя - одна батарея коштує 1 мільярд доларів. Проте батарея Patriot приблизно дорівнює нашій бригаді. Дві батареї значно посилять нашу ППО", - переконаний фахівець.

Українська протиповітряна оборона вже знищила більше однієї тисячі повітряних цілей і їм потрібно нарощувати запаси.

Існують механізми обслуговування і ремонту техніки, що надходить. Одночасно з військовими проходять навчання і механіки. Також налагоджене постачання запчастин. Частка натівської техніки вже починає перевищувати частку радянської.

Sea Sparrow ("Морський горобець") - ЗРК для самооборони з радіусом враження 15 км. Вони дуже поширені на кораблях США. Це надійна система, яка успішно працює. Це дуже масова ракета, якої існує десятки тисяч одиниць, зазначає Риженко.

"Ракети "Циркон" прийняті на озброєння тільки 4 січня. Теоретично на російському фрегаті їх може бути до 16 одиниць. Проте випуск ракет зараз дуже ускладнений через те, що вона містить дуже багато імпортних частин. Фрегат може використовувати багато воєнних завдань. Проте вже при будівництві з ним трапилися негаразди. Двигун для нього планувалося поставити український. Проте Україна відмовилася надавати двигун і довелося терміново створювати свій. Були проблеми також зі створенням гармати для корабля. Ракети "Циркон" також добре не випробувані. Тож невідомо, як це все буде працювати у випадку потреби", - розповів він.

Таких фрегатів зараз є два і планується побудувати до 10 штук. Проте зараз із будівництвом можуть виникнути проблеми. Два таких фрегати планувалося побудувати для Чорноморського флоту. Проте зараз їх неможливо завести до Чорного моря і невідомо, коли така можливість виникне, вважає експерт.

У США вже побудовано 75 аналогічних фрегатів, які мають вдвічі більше водозаміщення, ніж "Адмірал Горшков".

"На Каспійському морі знаходиться три корабля, здатних запускати "Калібри". Зараз через те, що виникли проблеми з доставкою ракет до Чорного моря, ці кораблі використовуються для обстрілів України. "Калібри", які знаходяться в Середземному морі, не можуть бути використані для обстрілів України, оскільки ракети мають летіти над країнами НАТО - Туреччиною і Грецією", - резюмував Андрій Риженко.

Як повідомляв "Апостроф", українські військові не лише влучно попадають по штабам ПВК "Вагнер" в тилу окупованої росіянами території, а й щоденно десятками перемелюють "вагнерівців.