RU  UA

Чи може Україна вступити до НАТО як Фінляндія: думка експерта

Громадяни Фінляндії, прапор якої підняли біля штаб-квартири Північноатлантичного Альянсу у Брюсселі, радіють вступу країни до НАТО.

Про це в ефірі Апостроф TV зазначив директор дослідницької програми зі Східного Сусідства ЄС та Росії Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес.

Читайте: "Втратила свій голос": Росія виступила з погрозами через вступ Фінляндії до НАТО

Експерт наголосив, що протягом десятиліть за вступ до НАТО виступали не більше 25% людей, але минулого року популярність військово-політичного блоку почала різко зростати.

"І коли вона досягла 75%, політики зрозуміли, що зволікати вже немає сенсу. Рішення про вступ було прийнято 188 голосами проти 6, що говорить про те, що в країні існує консенсус з цього питання", - підкреслив Аркадій Мошес.

Він зазначив, що вирішальну роль, звичайно, відіграв російський напад на Україну, після чого фіни зрозуміли, що старі формули безпеки вже не працюють.

"Відношення поміняли навіть ліві, які десятиліттями виступали проти НАТО", - заявив експерт, додавши, що у пересічних фінів жодної паніки немає, адже країна має потужну армію і систему співробітництва з сусідами.

"До того ж, фіни бачать, що Росія застрягла в Україні. Звичайно, гібридні атаки продовжуються. Сьогодні була атака на сервери уряду і прем’єр-міністра. Але це дрібниця. Економічних важелів у Росії також вже не лишається", - розповів Аркадій Мошес.

Що стосується України, то в Фінляндії існує повний консенсус з цього приводу й усі партії виступають з позицій солідарності з Києвом, - наголосив він, передбачаючи, що після парламентських виборів, які виграла опозиція, ніякої зміни курсу не відбудеться.

Але шансів на вступ до НАТО в України найближчим часом не буде, переконаний експерт, адже в Європі є різні групи, а деякі відверто корумповані Росією та працюють проти Києва.

"Є пацифісти, які не сприймають позиції України. Є також такі країни, як Угорщина і Туреччина, які відстоюють інтереси, а не цінності. З ними також буде важко домовлятися", - окреслив найближчі перспективи Аркадій Мошес.

Нагадаємо, що раніше президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав протоколи, які підтверджують приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО.

  • Вас може зацікавити:

Угроза гібридної атаки: Фінляндія збудує паркан на кордоні з Росією

Бояться вступу до НАТО? Росія випробувала крилату ракету біля Фінляндії та Швеції

Європейська країна заявила про готовність воювати з Росією