RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

​Стало відомо про секретні операції російських "кораблів-привидів" в Балтійському і Північному морях

Російські військові та цивільні "кораблі-привиди", котрі знаходяться в Балтійському і Північному морях, збирають дані для диверсій.

Про це свідчить спільне розслідування громадських мовників Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії.

Повідомляється, що діяльність російської розвідки розкрили, коли скандинавські телерадіомовні компанії DK, NRK, SVT і Yle досліджували інформацію про радіотрафік і місцезнаходження російських кораблів довкола своїх держав.

Читайте також: Звідки взялися дані про 9 бригад: журналіст про інформацію з Пентагону

"За даними розвідувальних служб і експертів, російська військова програма наразі наносить на карту морські вітряні електростанції, газопроводи, силові та інтернет-кабелі у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції", - йдеться у розслідуванні.

На думку експертів, метою Росії є отримання інформації, яка б дозволила їй саботувати, серед іншого, розподіл електроенергії Північно-Західної Європи або здійснити диверсії, зокрема шляхом перерізання кабелів живлення та передачі даних через Атлантику та до решти Європи.

"Кораблі-привиди" вимкнули свої так звані передавачі AIS і не повідомляють про своє місцезнаходження.

Прикладом є корабель ВМС Росії "Адмірал Володимирський". Офіційно він займається морськими дослідженнями, але, за даними джерел, його також використовують для розвідувальної роботи.

Зокрема, судно переміщувалося в околицях семи вітрових електростанцій біля узбережжя Британії та Нідерландів під час однієї місії. Корабель сповільнювався, коли наближався до районів, де є віторові електростанції.

Офіцер данської контррозвідки повідомив журналістам, що РФ готує диверсійні плани на випадок повного конфлікту із Заходом. Глава норвезької розвідки наголосив розслідувачам, що ця військова програма є дуже важливою для Росії та її контролюють безпосередньо з Москви.

Нагадаємо, ми писали про те, яку реакцію викликав у Росії витік документів про контрнаступ ЗСУ.

Вас може зацікавити:

Глава Пентагону оцінив шанси ЗСУ на контрнаступ

Витік секретних документів США: Україні довелося змінити військові плани

Удар по Кремлю та смерть Зеленського: розвідка США розглядала 4 сценарії війни в Україні