RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Майбутнє України - в Альянсі: текст комюніке Вільнюського саміту НАТО

11 липня у Вільнюсі розпочався саміт НАТО, Альянс уже опублікував комюніке зустрічі. Союзники НАТО заявляють, що зможуть надіслати запрошення Києву приєднатися тоді, коли союзники дадуть на це свою згоду. План дій щодо членства більше не є необхідною умовою.

Про це йдеться у підсумковому комюніке лідерів країн-членів Організації Північноатлантичного договору.

"Ми повністю підтримуємо право України вибирати власні механізми безпеки. Майбутнє України в НАТО. Ми підтверджуємо зобов'язання, взяте нами на саміті 2008 року в Бухаресті, про те, що Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшла за рамки необхідності Плану дій щодо членства Україна стає все більш оперативною і політично інтегрованою до Альянсу і досягла суттєвого прогресу на шляху реформ. продовжувати підтримувати та аналізувати прогрес у сфері оперативної сумісності, а також необхідні додаткові демократичні реформи та реформи в секторі безпеки міністри закордонних справ держав-членів НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес у рамках адаптованої річної державної програми. до майбутнього членства. Ми зможемо направити запрошення Україні приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться та будуть виконані умови”, - йдеться у тексті комюніке.

Крім того, в комюніке пригадали всі воєнні злочини, скоєні Російською Федерацією. Не залишили без уваги підрив Каховської ГЕС. Згадали про "глибокий вплив" росіян на навколишнє середовище, ядерну безпеку, енергетичну та продовольчу безпеку, світову економіку та добробут мільярдів людей у різних країнах планети.

Країни НАТО звернулися до урядів усіх країн із закликом не допомагати окупантам здійснювати збройну агресію. У тексті засудили всіх, хто сприяє війні РФ проти України. Зокрема, Білорусь, яка "грає важливу роль, адже продовжує надавати свою територію та інфраструктуру". Білорусь та Іран закликали більше не співпрацювати Росією.

Нагадаємо, 11 липня у Вільнюсі учасники саміту Північноатлантичного Альянсу затвердили детальні плани оборони щодо гарантії стримування ворогів та захисту "кожного дюйма" своїх територій.

  • Вас може зацікавити:

Україна стане ближче до НАТО: Столтенберг на саміті у Вільнюсі зробив перші заяви, відео

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників