RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Охоплюють три зони: на саміті НАТО затвердили оборонні плани на випадок війни

11 липня у Вільнюсі учасники саміту Північноатлантичного Альянсу затвердили детальні плани оборони для гарантії стримування ворогів та захисту "кожного дюйму" своїх територій.

Про це інформує The New York Times.

Читайте також: Україна стане ближче до НАТО: Столтенберг на саміті у Вільнюсі зробив перші заяви, відео

Як зазначається, першочерговим завданням НАТО є захист 32 членів (після офіційного приєднання Швеції).

Тож, НАТО уперше з часів розпаду СРСР дало політичне схвалення докладним планам, покликаних забезпечити колективний оборонний захист альянсу від загрози великого нападу з боку такої країни, як Росія, яка своїми діями в Україні перевернула стратегічні настанови Альянсу.

Плани склав генерал Крістофер Каволі, верховний головнокомандувач союзників у Європі, та його військовим штабом. Вони інтегрують американські військові сили в європейську оборону, що особливо очевидно за останнє тридцятиріччя.

Плани поширюються на три ключові великі зони відповідальності Альянсу:

  • для північної території, включаючи Арктику;
  • для центрального регіону, разом з країнами Балтії та східним флангом ближче до РФ;
  • для південного сходу, разом із Середземним та Чорним морем.

Вказані завдання для кожного члена НАТО із зазначенням конкретних областей захисту, із якими союзниками співпрацювати та яке застосовувати устаткування.

Як заявив голова Військового комітету НАТО Роб Бауер, три регіональні плани "пояснюють план дій з урахуванням географії цих регіонів для стримування та захисту у всіх сферах - космосі, кіберпросторі, суші, морі та повітрі".

Призначені для захисту від військових супротивників на кшталт Росії та від тероризму, що непокоїть Туреччину.

"Ці плани насправді є планом модернізації системи колективної оборони НАТО", - сказав генерал Каволі.

Таким чином, сили НАТО перебуватимуть у повній готовності, щоб до 300 тисяч військових, залучених із держав-членів, могли бути розгорнуті за 30 днів у разі необхідності, а деякі - за десять та три дні.

Туреччина до цього блокувала підтримку планів, адже заперечувала проти назв для певних географічних районів, зокрема Дарданелли та протоки, проте нині зняла заперечення, що й дозволило їх схвалити.

Як заявив адмірал Бауер, тепер завдання країн-членів полягає в тому, щоб витратити час і гроші на втілення планів у життя, і на це знадобиться багато років.

Водночас, за інформацією видання EFE, президент Сполучених Штатів Джо Байден виступив за спрощення процедури вступу України до Альянсу заради прискорення членства після війни з РФ.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський відреагував критикою політики НАТО щодо України, коментуючи заяви, які були озвучені у перший день саміту Альянсу у Вільнюсі.

  • Вас може зацікавити:

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників

Франція передасть Україні "зброю перемоги": що відомо про ракети SCALP