RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Підсумкове комюніке саміту НАТО можуть переписати на користь України: що відомо

Фінальну заяву Північноатлантичного альянсу за підсумком саміту, який відбувається у Вільнюсі 11-12 липня, можуть змінити. На цьому наполягав український президент Володимир Зеленський.

Про це пише британська газета The Guardian із посиланням на джерела.

Читайте також: Чи запросять Україну на саміті у Вільнюсі до НАТО: литовський дипломат дав відповідь

Як повідомив кореспондент видання, джерела у НАТО заявили, що, на їхню думку, президент України в останню хвилину був учасником жорсткої публічної дипломатії, спрямованої на те, щоб спонукати переписати фінальну декларацію саміту чи комюніке до закриття саміту.

Як зазначив нардеп від "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, що радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у підсумку переніс свій виступ на саміті НАТО на 12 липня, тоді як мав виступати зараз. Організаторам повідомили, що виступ відбудеться завтра.

"Чому? Є підтвердження, що прямо зараз Салліван переписує текст фінального комюніке. Це мегаісторія. Салліван - ключова людина в адміністрації Джо Байдена. Він радник з національної безпеки і, по суті, людина, яка відповідає за всю стратегію США у війні Росії проти України. На наших очах твориться історія", - зауважив він.

Як пояснив Гончаренко, якщо вдасться переписати підсумковий документ, і там буде запрошення України в НАТО, це змінить світовий порядок.

Нагадаємо, 11 липня у Вільнюсі учасники саміту Північноатлантичного Альянсу затвердили детальні плани оборони для гарантії стримування ворогів та захисту "кожного дюйму" своїх територій.

  • Вас може зацікавити:

Україна стане ближче до НАТО: Столтенберг на саміті у Вільнюсі зробив перші заяви, відео

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників