RU  UA

"Ніякої зради нема": аналітик оцінила результати саміту НАТО для України

У запуску нового формату співпраці України та НАТО та відсутності негайного запрошення нашої держави приєднатися до Альянсу немає зради, адже існує чіткий план, за яким Україна має рухатися до запрошення до членства.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла директорка київського офісу Globesec Юлія Осмоловська.

"Ми, в принципі орієнтуємось на наступний ювілейний саміт у Вашингтоні, і за цей час відбудуться такі події, які зараз ще блокують позитивне рішення, яке ми всі очікували. Передусім це розуміння динаміки війни та завершення – те, що ми хочемо, перемогою України – це однозначно розблокує ту негативну позицію деяких країн-членів, які поки що вагаються давати позитивний сигнал", - пояснила вона.

Читайте також: Біг на місці: Україні запропонували багаторічну програму на шляху до НАТО замість ПДЧ

Водночас країни-члени НАТО неодноразово підкреслювала, що Україна однозначно стане членом Альянсу, вона має чітко прописаний механізм, як цього досягти, а єдиним відкритим питанням є – коли.

"Особливо хотілось би відзначити заяву лідерів країн "великої сімки", тому що там йдеться про певні домовленості, які можна кваліфікувати як певні гарантії безпеки, оскільки всі домовленості мають бути закріплені у відповідних юридичних документах", - наголосила Осмоловська.

Вона також додала, що наразі очікуються консультації щодо того, як Україна має рухатися до членства в НАТО. Механізм такий, що кожна з країн буде формулювати й підписувати двосторонні безпекові угоди з Україною, і це дуже важливе досягнення.

Нагадаємо, в МЗС повідомили, що навчання на F-16 розпочнеться для українських пілотів у серпні.

  • Вас може зацікавити:

Україна має отримати запрошення до НАТО: Зеленський назвав, що чекає від саміту у Вільнюсі

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників