RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Україна і НАТО запускають новий формат співпраці: чим буде займатися Рада

У середу, 12 липня на саміті у Вільнюсі відбудеться перше засідання Ради Україна-НАТО – за допомогою цього формату співпраці, Україні, ймовірно, вдасться швидше інтегруватися до Північноатлантичного альянсу.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна.

Зазначається, що вперше про новий формат відносин України та НАТО заговорили саме перед самітом Альянсу у Вільнюсі. Зокрема, це сталося через те, що не всі союзники підтримують швидкий вступ України до НАТО і бажають обмежитись підвищенням партнерського статусу.

Вважається, що запуск Ради Україна-НАТО має відображати політичну підтримку країни у війні та її бажання стати членом НАТО. І саме це крок саме першим у зміцненні партнерства, який дозволить Україні стати повноправним учасником переговорів, а не запрошеною стороною для дискусій.

Читайте також: Сьогодні все проясниться: в Держдепі повідомили, коли США можуть назвати терміни вступу України до НАТО

Зокрема, Україна матиме змогу ставати ініціатором засідань у будь-який час щодо широкого спектра питань. Крім того, відкриваються нові перспективи співпраці, включаючи обмін розвідувальними даними, інвестиції в оборонну промисловість та підвищення оперативної сумісності між арміями НАТО та ЗСУ. Це сприятиме адаптації до євроатлантичних стандартів та забезпечить безперебійний процес переходу до членства в Альянсі.

При цьому, в Україні від такого рішення не в захваті, оскільки є побоювання, що створення Ради ніяк не посприяє наближенню вступу України до НАТО, а стане просто формальним органом.

Зокрема, на необхідності рішучих кроків наполягав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Заснувати Раду Україна-НАТО без рішучого кроку до членства - все одно, що надати танк без гармати. НАТО потрібна Україна як держава-член альянсу, а не просто привілейований партнер", - заявив він минулого місяця підсумкам переговорів з німецькою колегою Анналеною Бербок.

Раніше ми писали про те, що Байден зустрінеться із Зеленським у Вільнюсі.

  • Вас може зацікавити:

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників

Франція передасть Україні "зброю перемоги": що відомо про ракети SCALP