RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Китай перехоплює ініціативу: в ПАР розпочинається саміт БРІКС

В Південно-Африканській республіці у вівторок, 22 серпня, розпочинається саміт БРІКС (англ. BRICS – скорочення від Brazil, Rusia, India, China, South Africa - "Апостроф"), де йтиметься про розширення блоку для на тлі посилення глобальної напруженості, спровокованої війною РФ в Україні.

Про це пише Reuters.

Читайте також: Давай, до побачення: дві третини лідерів Африки відмовилися їхати на саміт із Путіним

Саміт відбудеться без участі російського президента Володимира Путіна через можливий арешт диктатора на виконання ордеру Міжнародного кримінального суду, Кремль відрядив до Йоганнесбурга міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Однак ініціативу вже давно перехопив Китай, який покладає на саміт великі надії, щоб перетворити блок на політичну силу, що зможе кинути виклик Заходу.

Як пише Financial Times, Китай має намір закликати блок економік БРІКС стати повноцінним суперником G7, але не всі члени блоку із цим згодні. В той же час зацікавленість у вступі до блоку висловили 23 держави.

"Якщо ми розширимо БРІКС до такої міри, щоб на нього припадала така ж частка світового ВВП, як і на країни G7, тоді наш колективний голос у світових справах стане вагомішим", – висловив на умовах анонімності наміри Пекіна китайський чиновник.

У самій ПАР вже лунали заяви про те, що потенційне розширення БРІКС не слід сприймати як крок, спрямований проти Заходу. Однак є і побоювання, що на Заході, ймовірно, розцінять можливий вступ Ірану, Білорусії та Венесуели до блоку як крок на підтримку РФ та Китаю.

Аргентина, Саудівська Аравія та Індонезія претендують на те, щоб поповнити ряди блоку вперше з того часу, як у 2010 році ПАР отримала запрошення приєднатися до групи БРІКС.

Як повідомляв "Апостроф", президент ПАР Сиріл Рамафоса знайшов спосіб, як не заарештовувати президента РФ Володимира Путіна на 15-му саміті країн БРІКС – Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР.

  • Вас може зацікавити:

Південно­­африканський рубль: як Росія схиляє БРІКС до відмови від долара

Чому Путін відмовився від поїздки на саміт БРІКС: названо дві можливі причини

Путін піде під трибунал: Міжнародний суд видав ордер на арешт