RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Не треба вести "охоту на відьом": в чому проблема з поверненням військовозобов'язаних в Україну

В Указі "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", який 12 вересня підписав президент Володимир Зеленський, не йдеться про повернення українців, які виїхали за кордон.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів радник міністра внутрішніх справ у 2015-21 роках Володимир Мартиненко.

"Наприклад, беремо простий приклад - справа по відсутність кінцівки. Для того, щоби перевірити, чи є у людини ця кінцівка, на неї треба подивитися вживу. А коли людини немає в країні, як це фізично зробити? Доводити, що у людини дійсно чогось немає - то ніхто нікому нічого доводити не буде. І це дещо нездорова ситуація", - зазначив він.

За його словами, владі потрібно не проводити охоту на відьом, як з оприлюдненням імен лікарів-хабарників, а перекрити лазівки, якими користувалися ухилянти.

"А ми не бачимо поки що яскравих прикладів, кого би притягнули до відповідальності. Так, ми бачили кейс одеського воєнкома Борисова. Після цього ми бачили шельмування всіх воєнкомів, і заяву про те, що треба туди призначити тих, хто має статус УБД. Так я нагадаю, що війна у нас з 2014 року, і якщо уважно вивчити це питання, то у нас майже всі воєнкоми, якщо не всі поголовно, з того часу брали участь у звільненні України, забезпеченні безпеки, отримали статуси УБД тощо", - зазначив Володимир Мартиненко.

У той же час процес екстрадиції - це ціла процедура, прописана міжнародними юридичними нормами. І жодна з країн, вважає він, не піде на те, щоб видавати біженців, тобто осіб, які тікали від війни, без рішення суду. На Заході такі громадяни дійсно є біженцями - вони отримують відповідний статус, соціальну допомогу тощо.

"На Заході це так не працює і мені б не хотілося, щоб ми заходили в ситуацію, коли ми лякаємо і без того наляканих наших громадян, які тікали від війни", - наголосив колишній радник міністра внутрішніх справ, додавши, що ухилянтів дійсно треба карати.

Але для цього, підкреслив він, потрібні чіткі юридичні механізми, адже закон зворотної дії не має. До того ж президент на усіх майданчиках заохочує повертатися наших громадян для відбудови України після перемоги. Але на цьому фоні заяви про екстрадицію не працюють на повернення українців додому, - наголосив він.

Докладніше: Перевірка рішень ВЛК і МСЕК: чому забули за хворих українців, яких мобілізували

  • Вас може зацікавити:

Залишилося два тижні: непридатним до військової служби закриють кордони

Скандал на Сумщині: до війська забирають хлопця без кисті руки та з генетичними вадами, фото

На Сумщині спробували мобілізувати інваліда з дитинства: в ТЦК розповіли свою версію подій