RU  UA

На шляху до ЄС: що робить Україна для досягнення мети

У Верховній Раді розповіли, які кроки ще потрібно зробити Україні на шляху до вступу в Європейський Союз (ЄС). Йдеться про низку законопроєктів, які вимагають приведення у відповідність до норм європейського законодавства.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла народна депутатка зі "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

Читайте також: Наша мета - 2030: коли Україна стане повноправним членом ЄС

За її словами, ЄС серйозно сприймає Україну, як майбутнього члена. Понад 80% українців позитивно сприймають вступ до ЄС. Це підштовхує політиків до дій, проте політичні рішення не мають сенсу без рекомендації Європейської комісії.

"Ми будемо продовжувати голосувати законопроєкти і постійно рухатися в напрямку Брюсселю. Додаткові умови не означають, що керівники ЄС не ухвалять рішення щодо початку переговорів. Для Угорщини і Румунії важливі рішення щодо меншин. Для інших - боротьба з корупцією. Проте переговори можуть розпочатися. Тому до березня будуть ухвалюватися закони щодо меншин, НАБУ та інших важливих законів", - пояснила вона.

Також нардеп зауважила, що є законопроєкт щодо мови освіти, який може знайти розуміння в Угорщині та Румунії. Зокрема, документ передбачає більше годин навчання мовами ЄС і можливість тим, хто навчається зараз, закінчити навчання за старими програмами.

"ЄС не вимагає всіх олігархів посадити. Але він вимагає відсутності монополій. Вже є законопроєкт щодо обмеження монополій, який чекає на підпис президента. Також важливим є закон про лобізм. Він дозволить лобістам працювати відкрито і допомагати в розробці законів. Єврокомісія задоволена законом про медіа. Там 100% виконання умов ЄС. І цей закон вже реалізується. Також є успіхи в судовій реформі. Почався відбір суддів до Конституційного суду", - повідомила політик.

Водночас, зараз неможливо сказати, скільки саме часу піде на переговори, оскільки в України ще дуже багато роботи.

"Знадобляться тисячі документів, які треба привести у відповідність до європейського законодавства. До вступу нових країн готується і ЄС. Це може бути до 10 країн. Це може статися ще до 2030 року", - додала Євгенія Кравчук.

Нагадаємо, раніше в ЄС підтримали план використання активів Росії на користь України.

  • Вас також може зацікавити:

Йдеться про мільярди євро: в ЄС підтримали план використання активів Росії на користь України

Контури визначили, а що далі? Головні результати зустрічі глав МЗС ЄС у Києві

ЄС готує довгострокові гарантії безпеки для України: деталі візиту Борреля в Київ