RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Cherchez la femme: стало відомо, хто переконав Орбана правильно проголосувати за "українське питання"

Аби переконати прем'єра Угорщини Віктора Орбана не блокувати 50 млрд євро фінансової допомоги Україні, протягом останніх тижнів італійський прем'єр-міністр Джорджія Мелоні та президент Франції Еммануель Макрон готували відповідний ґрунт.

Про це пише видання Politico, посилаючись на джерела, знайомих із ходом переговорів.

Читайте: 50 мільярдів для України: головне з Саміту ЄС у Брюсселі

За інформацією співрозмовника з оточення Мелоні, італійський політик ще до саміту ЄС у грудні почала налагоджувати контакти з оточенням Орбана, а напередодні зустрічі 1 лютого, для пошуку компромісу делегації працювали допізна.

Окрім того, на початку тижня прем’єр Італії говорила з угорським колегою телефоном, перед самітом провела з ним тривалу зустріч у Брюсселі й вже вранці 1 лютого перед початком засідання Європейської ради також відбулися переговори.

"Вона кілька разів намагалася бути мостом, і складається враження, що цього разу це спрацювало", – зазначив один із дипломатів.

Президент Франції також зіграв свою роль у переконуванні Орбана - він активно спілкувався з ним останніми тижнями, а під час зустрічі у січні попросив угорського прем’єра поділитися своїм баченням того, як краще інтегрувати східні країни ЄС.

"Він ніколи не хотів протистояти Орбану, а навпаки, хотів залучити його на свій бік. Це підхід, який сьогодні приносить свої плоди", – розповів співрозмовник з оточення французького президента.

Нагадаємо, у грудні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ветував виділення 50 мільярдів євро Україні в рамках середньострокової програми фінансування ЄС. Він пояснив, що Будапешт готовий розблокувати надання Україні коштів, якщо Євросоюз розморозить призначені для Угорщини 30 мільярдів євро.

  • Вас може зацікавити:

ЄС може обійти вето Угорщини щодо України: Орбан незадоволений

Орбан і Фіцо змінили риторику щодо України: з’явилося пояснення несподіваної "доброти"

Попри блокування Угорщиною: ЄС ухвалить пакет допомоги Україні на 50 млрд євро