RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Гроші підуть на зброю: яку суму з заморожених активів Росії в ЄС щороку отримуватиме Україна

Європейський Союз зможе спрямовувати закупівлю озброєнь для України по кілька мільярдів євро щорічно з доходів, отриманих з заморожених активів Росії в ЄС.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Європа влаштувала сюрприз росіянам і ламає шляхи для обходу санкцій

На території ЄС знаходяться активи РФ на близько 200 мільярдів євро, з яких десь 190 мільярдів зберігаються в Бельгії, в європейському депозитарії цінних паперів Euroclear.

2023 року Euroclear заробив на заморожених російських активах 4,4 мільярда євро. Не факт, що всі вони будуть передані нашій країні, оскільки з них мають бути сплачені різні податки. Втім, Бельгія погодилася перераховувати податки із цих доходів також до фонду допомоги Україні.

Один з європейських чиновників у березні заявляв, що мова може йти про 15-20 мільярдів євро до 2027 року, залежно від процентних ставок. Якщо мається на увазі чотирирічний період, який включає поточний рік, то виходить сума у 3,75-5 мільярдів євро щорічно.

Проте найчастіше називаються суми у 3-4 мільярди євро на рік. Раніше німецький канцлер Олаф Шольц повідомив, що в ЄС досягли консенсусу щодо використання 90% доходів від заморожених російських активів для фінансування закупівлі озброєнь для України. Будемо відштовхуватись від цифри у 3 мільярди євро, які щороку Євросоюз може виділяти на додаткове придбання зброї та боєприпасів для нашої країни.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Європарламент ухвалив, що порушення обмежувальних заходів Євросоюзу стане кримінальним правопорушенням в усіх країнах-членах. Прибутки ж, отримані від обходу санкцій проти РФ, конфісковуватимуться на користь України.

  • Вас також може зацікавити:

Санкції? Ні, не чули! Ціна на російську нафту перевищила цінову стелю ЄС

Грандіозний "шухер": Швейцарія почала перевіряти рахунки заможних росіян

Атаки дронів по НПЗ "переписали" бюджет РФ: доходи стрімко падають