RU  UA

Диявол криється у деталях: чого чекати Україні від Саміту миру

На цьому тижні у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт світу: він запланований на 15-16 червня. На ньому не будуть присутні представники Росії та Китаю, а також США та генеральний секретар ООН.

Про те, на що чекати від цього саміту, в ефірі "Апостроф TV" розповів політолог Олег Саакян.

Читайте також: У ЄС назвали, коли Україна отримає перші гроші від заморожених активів РФ

За його словами, інтрига зберігається досі щодо того, скільки буде держав, і чи буде заключне комюніке, чи буде спільна заява, чи ні. Водночас важливо звернути увагу на кількість країн, які будуть присутні на саміті.

"Якщо це буде 100 плюс суб’єктів країн і міжнародних організацій, то це буде успіх зі знаком +. На більшу кількість і розраховувати було би геть", - заявив експерт.

Особливий інтерес має спільне комюніке, яке можуть прийняти під час саміту. Саакян зазначив: тут може "критися диявол у деталях".

"Важливо, щоб безальтернативною залишилася формула миру України, а не якісь інші мирні плани, які підтверджуються через кому або зазначені або незазначені. Важливо, щоб десять пунктів не випали з порядку денного самого саміту на майбутнє",- наголосив експерт.

Саміт замислювався Україною як механізм надання міжнародного права силою, оскільки нинішня система міжнародної безпеки виявила свою імпотентність перед російською агресією, зазначив фахівець.

"Ми стали подвійною жертвою – з одного боку, того, що на нас напала варварська Росія, порушивши всі можливі правила і норми, а з іншого боку, що ми, відбиваючись від цього злочинця, встали перед фактом того, що поліція, прокуратура, всі інші служби виявляються в нашому містечку під назвою планета Земля відсутніми. І власне саміт миру створювався саме для того, щоб зібратися всім світом країн, орієнтованих на міжнародне право, і проговорити, як нам повернути поліцію на вулиці, як нам повернути правила співіснування, щоб взагалі уможливити діалог про дипломатичне завершення російсько-української війни. І саме це може стати результатом діяльності саміту миру", - резюмував Саакян.

Раніше Урсула фон дер Ляєн також вказувала, що Україна виконала всі умови для вступу в ЄС.

  • Вас також може зацікавити:

США можуть дати Україні кредит на десятки мільярдів за рахунок заморожених активів РФ

В Німеччині погодилися на використання заморожених активів РФ для України: названо умову

Рада ЄС погодила передачу Україні доходів, отриманих від заморожених активів РФ