RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

В США дозволили Україні бити по прикордонню Росії в будь-якому місці, звідки атакує РФ

США розширює дозвіл на удари по РФ. Україна може використовувати надане американське озброєння для ударів "в будь-якому місці" у прикордонні Росії, звідки війська РФ здійснюють атаку через кордон.

Про це повідомляє Politico з посиланням на двох американських чиновників.

Відповідно до повідомлення Politico, США заявили, що Україна може використовувати американську зброю для ударів по цілях РФ, що здійснюють атаку з-за кордону, а не лише в межах Харківщини.

"Ця ледь помітна зміна в меседжах, на якій офіційні особи наполягають, що це не є зміною політики, сталася всього через кілька тижнів після того, як США тихо дали Києву зелене світло на здійснення удару по території Росії у відповідь на транскордонний напад на Харків. Тоді американські посадовці наголошували, що ця політика обмежується, серед іншого, Харківською областю", – йдеться у повідомленні.

Politico згадує, що відтоді українські сили щонайменше один раз скористалися американським озброєнням для удару по території Росії, зокрема в по місту Бєлгород. Але, як передає видання, українські та європейські офіційні особи продовжували тиснути на США в питанні більшого послаблення обмежень щодо українських ударів по російській території.

Посилаючись на двох американських чиновників Politico зауважує, що цей дозвіл бити по території Росії у відповідь на вогонь у відповідь з будь-якої точки кордону не вважається зміною в політиці з моменту ухвалення попереднього рішення. Один з посадовців сказав, що "... спочатку цей крок розглядався лише в контексті харківського штурму, але це не виключає можливості нанесення ударів у відповідь на інші транскордонні напади".

Проте, як згадується в повідомленні, радник з питань національної безпеки Джейк Салліван у вівторок заявив, що угода з Україною про стрільбу американською зброєю по Росії поширюється на "будь-яке місце, де російські війська перетинають кордон з російської сторони на українську сторону, щоб спробувати захопити додаткову українську територію".

"Справа не в географії. Справа у здоровому глузді. Якщо Росія нападає або збирається напасти зі своєї території на Україну, є сенс лише в тому, щоб дозволити Україні дати відсіч силам, які б'ють по ній з-за кордону", - зауважив тоді Салліван.

Ще у травні 2024 року один високопоставлений американський чиновник сказав: "Нещодавно президент доручив своїй команді забезпечити, щоб Україна могла використовувати американську зброю у відповідь на вогонь у Харкові, щоб Україна могла завдати удару у відповідь по російських силах, які завдають удару або готуються завдати удару".

Натомість поточна позиція США, про яку розповів радника з нацбезпеки США, значно відрізняється від травневих заяв.

Раніше "Апостроф" також повідомляв, що Білий дім вирішив змінити пріорітети поставок систем ППО та ракет до них.