RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Польща та країни Балтії закликали ЄС звести лінію оборони на кордоні з РФ і Білоруссю

Лідери країн Польщі, Литви, Латвії та Естонії у спільному листі закликали Європейський Союз збудувати оборонну лінію вздовж 700-кілометрового кордону ЄС з Росією і Білоруссю – за попередніми оцінками вартість такого проєкту може становити близько 2,5 млрд євро.

Про це повідомляє Reuters.

Зауважується, що Польща, Литва, Латвія та Естонія в середу, 26 червня, закликали Європейський Союз до побудови оборонної лінії вздовж кордону з Росією та Білоруссю з метою захисту від військових загроз та інших шкідливих дій Кремля.

Відповідний лист мають обговорити на саміті в Брюсселі 27 червня: "У листі до голови ЄС, який буде обговорюватися на саміті в Брюсселі в четвер, лідери чотирьох країн, які мають спільні кордони з Росією і Білоруссю, заявили, що проєкт, спрямований на захист блоку з 27 країн з населенням 450 мільйонів чоловік, також потребуватиме фінансової підтримки всіх членів".

В листі від чотирьох лідерів країн згадується наступне:

"Створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з Росією і Білоруссю дозволить задовольнити гостру і нагальну потребу в захисті ЄС від військових і гібридних загроз".

В цьому контексті гібридними загрозами вважатимуться як військові, так і невійськові дії, відкриті чи приховані засоби впливу, зокрема дезінформація, кібератаки, економічний тиск і переправлення мігрантів через кордони.

"Масштаб і вартість цього спільного проєкту вимагають цілеспрямованих дій з боку ЄС для його політичної та фінансової підтримки", - йдеться в листі.

Ймовірна оцінка такого проєкту – побудови оборонної лінії вздовж 700-кілометрового кордону ЄС з Росією і Білоруссю – може становити близько 2,5 млрд євро (2,67 млрд доларів).

З огляду на це інвестиції ЄС в оборону стануть однією з ключових тем для обговорення лідерами Євросоюзу на саміті.

Раніше ми також писали, що в Білорусі почалась раптова перевірка військових баз на кордоні з Україною.