RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

У РНБО відреагували на дані про 14% словаків, які хочуть перемоги РФ над Україною

Майже 14% опитаних мешканців Словаччини бажають, аби у війні проти України перемогла Росія. Проте для російського диктатора Україна стане коридором в Європу для потенційного наступу на інші європейські країни, зокрема і на Словаччину.

Про це повідомив представник Сил оборони, керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України лейтенант Андрій Коваленко.

Він прокоментував дані опитування агентства Ipsos для незалежної організації Central European Digital Media Observatory (CEDMO), яке в понеділок опублікувало видання Denník N.

Відповідно до показників, 14% мешканців Словаччини хотіли б, щоб РФ перемогла у війні проти України, і лише 33% респондентів бажають перемоги Україні. Разом з цим близько 40% опитуваних хочуть, щоб все завершилось "тимчасовим миром без перемоги однієї зі сторін". Варто зауважити, що перемоги Росії найбільше бажають виборці партії прем'єр-міністра Роберта Фіцо.

Представник Сил оборони Андрій Коваленко коментує ці цифри наступним чином:

"Цікаво спостерігати за такими людьми, так само, як і тими, хто вірить, що НАТО залишиться гарантією у випадку поразки України. Просто нагадаю одну істину. путін ще на початку 00-х говорив з Кучмою та лукашенком про відродження форми єдиної держави «росія-Україна-білорусь». Тоді Кучма відмовив. У часи Януковича росія активно намагалася повернутися до цієї форми".

Він зауважує, що для російського диктатора Україна є потенційним шляхом в Європу, зокрема для ймовірних дій РФ у Словаччині, Польщі та країнах Балтії. Вважає, що однією з причин таких відповідей є нерозуміння російської ментальності:

"24 лютого 2022 року путін вирішив цю форму нав‘язати силою. Для нього Україна - це шлях в Європу. Україна - великий мобілізаційний ресурс для нього. У випадку нашої окупації протягом року було б створення угруповання, яке б пішло в Словаччину, Польщу, країни Балтії, і на штиках завело б російські та китайські інтереси до Європи, спробувавши зруйнувати НАТО в нинішньому вигляді".

Раніше ми писали, що у РНБО розповіли про сподівання РФ щодо газового договору з Україною.