RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Нардеп "Бітьківщини" звернувся до українців із закликом не продавати свій голос

Заступник Голови партії "Батьківщина" Сергій Соболєв закликав українців не продавати свій голос на виборах президента і інформувати спостерігачів і поліцію про порушення на дільницях.

Про це він заявив під час брифінгу, передає прес-служба партії.

Соболєв розповів про підсумки перших 4 годин голосування і навів зафіксовані порушення виборчого законодавства.

"Насамперед непокоїть те, що представники СБУ перейшли на посилений режим служби перед виборами і патрулюють вулиці з автоматами... Давно Україна не бачила виборів під кулями, автоматами. Це залякування не пройде", – наголосив він і зауважив, що до того ж майже 140 тис. працівників МВС вийшли на патрулювання і виконують свої обов’язки, згідно з законом про вибори президента.

Також зафіксовані спроби підкупу виборців у всіх областях, повідомив політик. Зокрема, у Боярці поліція затримана особу в момент видачі грошей, зараз складається протокол.

Наявні й інші факти, коли люди приходять на дільниці зі спеціальними картками, де є штрих-коди, через них ідентифікують особу, а потім цим людям на банківську картку перераховують кошти. Ще один приклад – наявність окремих кімнат в гуртожитках, де збираються люди, які або приходять, або виходять з виборчих дільниць.

"Ми звернули увагу на це: біля кожної такої кімнати встановлено чергування наших спостерігачів, які відстежують ці факти", – розповів Соболєв.

Є і перші спроби виносу пачок бюлетенів з виборчих дільниць (Запорізька область, дільниця № 998). Спостерігачами було зафіксовано, видачу 10 порожніх бюлетеней члену дільничної виборчої комісії.

Зафіксовано також цілу низку порушень, які характерні для всієї країни: затримка у відкритті або передчасне відкриття дільниць, нестача виборчих скриньок, спроби створити умови, коли скриньки для голосування вдома не має контрольного талона тощо.