RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Зеленського назвали 10 його перших кроків у разі перемоги на виборах

Соратники кандидата в президенти Володимира Зеленського розповіли про те, що він збирається робити в першу чергу в разі можливої перемоги на виборах.

Про це ідеолог передвиборної кампанії Зеленського Руслан Стефанчук і експерт штабу з економічних питань Данило Гетманцев повідомили журналістам "LIGA.net".

За їх словами, десять перших рішень Зеленського на посаді президента будуть виглядати наступним чином:

Запросить Великобританію і США в нормандський формат. Команда готує візити до канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Емманюеля Макрона і президента США Дональда Трампа. Президент Зеленський готовий до прямих переговорів з Росією за участю міжнародних партнерів. З бойовиками терористичних організацій ЛНР і ДНР переговорів не буде. Також Зеленський збирається вивести з переговорного процесу екс-главу АП Віктора Медведчука, як посередника між Україною і Росією.

Усуне конкуренцію між Міноборони і Генштабом. Прикладів "конкуренції" в команді не назвали, як буде реалізовувати - не розповіли. Мовляв, це військове питання, а на цю тему озвучувати нічого не будуть "ні до виборів, ні після" виборів.

Призначить чесних суддів Вищого антикорупційного суду. Зеленський довіряє результатам конкурсу, який був проведений за участю міжнародних експертів.

Запропонує Верховній Раді прийняти закон про медіацію. Зеленський вважає, що у людини повинен бути вибір: йти в суд або використовувати систему альтернативних способів вирішення спорів.

Внесе в Раду економічний блок законопроектів. П'ятивідсоткова податкова амністія, податок на виведений капітал і Служба фінансових розслідувань. Зеленський хоче, щоб амністія стартувала з 2020 року. Законопроект готовий, але показати його команда не захотіла. Одночасно Зеленський попросить Раду ратифікувати конвенцію MCAA про міжнародний обмін податковою інформацією - це дозволить автоматично дізнаватися про рахунки і компанії громадян за кордоном.

Внесе кандидатури глав Міноборони, МЗС, СБУ та ГПУ. Обіцяє озвучити прізвища до 19 квітня. Переговори, заявляють в команді, проведені, але називати прізвища не хочуть. Мовляв, щоб не було проблем у кандидатів. Називають як приклад ситуацію з Сергієм Кривоносом, якому Зеленський нібито пропонував посаду начальника Генштабу, але потім він прийняв пропозицію Порошенка стати заступником секретаря РНБО. Неофіційно інші співрозмовники видання в оточенні Зеленського називають такі імена: МЗС - екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, ГПУ - екс-прокурор США Марта Борщ, або екс-глава Національного антикорупційного управління Румунії Лаура Ковеші. СБУ - Ігор Смешко.

Зеленський попросить Раду прийняти пакет законопроектів про народовладдя. Теж не показали. Кажуть - законопроекти ще пишуться. Ідея - врегулювати загальнонаціональні та місцеві референдуми і узаконити народні петиції; процедура відкликання нардепів; процедура імпічменту президента.

Проведе аудит держави. Зеленський створить при президенті консультативний орган з експертів, в тому числі міжнародних, які проведуть аудит протягом трьох-чотирьох місяців. Мета - щоб Зеленський зрозумів, що відбувається в країні, що було зроблено і так далі.

Запровадить "секретний план" для Ради. Оскільки більшість рішень неможливі без Верховної Ради, Зеленський хоче налагодити співпрацю з депутатами. А якщо співпраці не вийде, обіцяють впровадити інші варіанти, "які багатьох здивують".

Реформує Адміністрацію президента. Зеленський збирається оновити АП і прибрати так званих кураторів. На думку його команди, АП повинна виконувати дві функції: канцелярії і органу, який "напрацьовує нові ідеї і дає поштовх". Обіцяє розсекретити список гостей АП.

Детальніше про кандидата в президенти Володимира Зеленського читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Сергієм Гайдаєм: Зеленський не знає, як завершити війну, але у нього є один хід.