Суспільство на межі: Аваков закликав кандидатів у президенти зупинити небезпечні баталії

За тиждень до другого туру виборів президента України агресивність суспільно-політичного протистояння в країні досягла неприпустимого рівня, а питання про вибір чергового президента підміняється боротьбою "абсолютного зла" з "абсолютним добром".

Таку думку висловив на своїй сторінці в Facebook міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Усі настільки захопилися баталією, що, схоже, вже забули, заради чого введений сам механізм виборчого суперництва. Але ж все просто: вибори - це суспільний договір про регулярну коректну демократичну процедуру, що забезпечує визначення домінуючої точки зору більшості. Коректна процедура!", - пише Аваков.

У той же час, на його думку, в інформаційній сфері суспільство розділене на два непримиренні табори, через що в сторону відійшли "мудрість, порядність і доброта", а замість них на порядок денний вийшла ненависть, яка "отруює створене і ніяке керівне крісло в країні не варто того, щоб розміняти його на атмосферу взаємної ненависті в суспільстві".

Крім того, на його переконання, ненависть відкидає нас всіх назад, збиває в божевільні зграї - будить страх, остервеніння і жорстокість - руйнує розум.

"Політична конкуренція вийшла за межу здорового глузду, питання про вибір чергового - я підкреслюю - чергового президента підміняється боротьбою" абсолютного зла "з" абсолютним добром". Це дуже погана, небезпечна і руйнівна підміна понять", - додає міністр МВС.

Аваков підкреслює, що демонізація супротивника, боротьба на приниження, знищення та високий рівень поляризації суспільства - неприпустимі.

"Час дуже ясно відчути цю небезпечну межу і зупинитися! Варто спокійно подумати про головне. Ми, українці, дуже багато пережили і гідно витримали випробування останніх років, щоб дозволити штучному засиллю ненависті руйнувати нашу країну. Час зживати в собі свідомість підданих пана, для яких його смерть або зміна - це крах держави. Хочу нагадати, що президент - це не Бог-батько, не цар, що не Генеральний Секретар ЦК КПРС і не батько сімейства. Президент - топ-менеджер, найнятий суспільством для виконання роботи в межах своїх функціональних обов'язків. І дуже багато з того, що кандидати в запалі виборчої гарячки обіцяють виборцям - знаходиться поза їх повноважень", - пише міністр.

На його думку, після виборів президент стане не вершителем доль, як багатьом здається - "а всього лише одним з елементів - хоча і дуже важливим - державної системи, на ряду з парламентом, урядом і всіма іншими державними інститутами, кожен з яких має свої повноваження і свою сферу відповідальності".

"І всі ці інститути продовжать свою роботу: нікуди не дінеться армія, яка продовжить захищати цілісність країни; залишиться МВС, яке забезпечить порядок і безпеку; залишиться уряд, який відповідає за економіку, бюджет, соціальні питання; залишиться парламент, який формує законодавчу базу України . Влада - це комплекс відповідальних інституцій і жодна її складова частина не може самовільно змінювати базові положення Конституції", - переконаний Аваков.

Міністр упевнений - жоден президент або політик в Україні не зможе зайти за т.зв. червоні лінії, які окреслило сучасне українське суспільство.

"Червоні лінії - це, перш за все, територіальна цілісність України, питання повернення окупованих територій Донбасу і анексованого Криму - подальша їх реінтеграція; це орієнтація на європейську і євроатлантичну інтеграцію; це економічна незалежність від РФ і неприпустимість будь-яких поступок агресору; це - повага громадянських свобод, безпеки і необхідність гідного матеріального рівня життя громадян України", - резюмує Арсен Аваков.