RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Вибори в Раду: що робити, якщо вас немає в списку

Щоб не скандалити прямо на виборчій дільниці, не знайшовши себе в списку виборців в день виборів, краще заздалегідь перевіряти дані на сайті Державного реєстру виборців.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Адже якщо все-таки ви не знайшли себе в списку виборців, то вас буде позбавлено можливості проголосувати.

На виборчій ділянці можна зіткнутися ще з однією проблемою: у списку виборець є, але ось в його ініціалах допущена помилка. У такому разі ситуацію вирішити простіше: перевіряється місце реєстрації виборця, і якщо всі дані збігаються, то громадянин допускається до голосування.

Далі виборцю видають два бюлетені. В одному представлені політичні партії, в іншому - кандидати по тому мажоритарному округу, в якому ви проживаєте. Для голосування необхідно в квадратику навпроти назви політсили і кандидата в депутати поставити або галочку, або "плюс".

Важливо пам'ятати, що будь-який малюнок на бюлетені (навіть замалювати квадратик навпроти партії чи кандидата) або напис (будь то ода улюбленій політсилі або гнівна тирада ненависному мажоритарщику) дасть тільки один результат: бюлетень визнають зіпсованим.

Якщо ви випадково зіпсували бюлетень, його можна замінити. Для цього напишіть заяву з проханням видати вам новий. Але скористатися такою "послугою" можна тільки один раз.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Вибори в Раду 2019: як голосувати і що не можна робити в кабінці.