RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори до Ради 2019: як голосувати і що не можна робити в кабінці

Йдучи на вибори, не забудьте взяти з собою паспорт

Йдучи на вибори, не забудьте взяти з собою паспорт Фото: UNIAN

Дострокові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня. Принципової відмінності від організації президентських вони не мають. Єдина особливість - це два бюлетені, з якими виборцю доведеться повозитися. У день голосування громадяни повинні точно знати, за яку партію вони хочуть віддати свій голос, і хто повинен представляти їх округ в парламенті. Ознайомитися з усіма претендентами на крісло народного депутата можна на сайті Центральної виборчої комісії (ЦВК). "Апостроф" же вирішив нагадати українцям, що потрібно робити і як себе вести на виборчій дільниці.

Дата та час

Вибори пройдуть в неділю, 21 липня. Виборчі дільниці в Україні будуть працювати з 8.00 до 20.00 за київським часом.

Не забудьте документи

Звичайно, у літній вихідний день - а 21 липня в Україні буде ясна сонячна погода - малоймовірно, що українцям захочеться витрачати свій час на відвідання виборчих дільниць. Але потім не варто скаржитися, що в Раду потрапили "погані" депутати.

Тому варто заздалегідь перевірити, де знаходиться ваша виборча дільницю (адресу можна знайти в запрошенні на вибори або ж на сайті ЦВК), і витратити 10-15 хвилин зі свого вихідного. Адже, як показали президентські вибори, в середньому, саме стільки часу займає виконання громадянського обов'язку.

Найголовніше - не забути паспорт або інший документ, який підтверджує українське громадянство. Без нього у вас не буде можливості проголосувати, навіть якщо ви принесете запрошення.

Що робити, якщо вас немає у списку

Бувають випадки, коли громадянинові не вдається знайти себе в списку виборців в день виборів, і багато хто починає скандалити безпосередньо на ділянці. Щоб не відбувалися подібні неприємні ситуації, всіх виборців закликають заздалегідь перевіряти дані на сайті Державного реєстру виборців.

Якщо все-таки ви не знайшли себе в списку виборців, то ви не матимете можливості проголосувати.

На виборчій ділянці можна зіткнутися ще з однією проблемою: у списку виборець є, але ось в його ініціалах допущена помилка. У такому разі ситуацію вирішити простіше: перевіряється місце реєстрації виборця, і якщо всі дані збігаються, то громадянин допускається до голосування.

Як голосувати

Далі виборцю видають два бюлетені. В одному представлені політичні партії, в іншому - кандидати по тому мажоритарному округу, в якому ви проживаєте. Для голосування необхідно в квадратику навпроти назви політсили і кандидата в депутати поставити або галочку, або "плюс".

Важливо пам'ятати, що будь-який малюнок на бюлетені (навіть замалювати квадратик навпроти партії чи кандидата) або напис (будь то ода улюбленій політсилі або гнівна тирада ненависному мажоритарщику) дасть тільки один результат: бюлетень визнають зіпсованим.

Якщо ви випадково зіпсували бюлетень, його можна замінити. Для цього напишіть заяву з проханням видати вам новий. Але скористатися такою "послугою" можна тільки один раз.

Що не можна робити на виборчій дільниці

- Не можна робити селфі з бюлетенями, фотографувати їх (також і знімати відео голосування), виносити за межі виборчої дільниці. Інакше можна отримати штраф або навіть термін - до трьох років позбавлення волі;

- Не можна розмахувати своїм бюлетенем і показувати всім, за кого ви проголосували. Це можуть трактувати як порушення таємниці голосування;

- Не можна в кабінку для голосування заходити з особами, які досягли виборчого віку (виняток лише для людей з обмеженими фізичними можливостями, за них це може зробити уповноважена особа). Втім, взяти з собою людину, якій не виповнилося 18 років, можна. Заборона також не поширюється на тварин;

- Не можна у жодному разі в день голосування агітувати ні на території виборчої дільниці, ні біля неї. Будь-яка агітація в день виборів заборонена, хоча багато політиків цим грішать. Тому не ризикуйте, йдучи на ділянку в футболці з символікою партії або намагаючись розповісти всім, за кого ви проголосуєте. Інакше на виборчу дільницю вас не пропустять;

- Не можна передавати свій виборчий бюлетень іншим особам. Також заборонено отримувати виборчий лист від будь-кого, крім члена виборчої комісії.

Важливо знати

- Якщо в день виборів ви стали свідком порушень іншими виборцями, в ЦВК рекомендують не замовчувати цей факт, а негайно повідомляти членам дільничної комісії і поліції, щоб вони припиняли протиправні дії;

- Будь-який вибір повинен здійснюватися усвідомлено і без тиску. Якщо вас намагаються підкупити - також зверніться в поліцію. Вибори - це прояв демократії. Кожен виборець сам вирішує, за кого він хоче віддати свій голос.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів