RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У Броварах "пронумеровані" бюлетені були надруковані в типографії родини кандидата "Слуги народу" - ЗМІ

Під час голосування в Броварах 25 жовтня стався скандал - на всіх виборчих бюлетенях, шляхом внесення до виборчого бюлетеню (на корінець та сам бюлетень) унікального номерного знаку, було здійснено умисне порушення таємниці голосування та права на вільне волевиявлення під час проведення місцевих виборів. Це в подальшому могло дозволити встановити зміст волевиявлення громадян, які взяли участь у виборах. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення таємниці голосування в місті Бровари.

Про це повідомляється на сторінці Броварського відділу поліції.

Як пише "Телеграф", "нумеровані" бюлетені друкувались в типографії, що пов’язана с кандидатом на посаду Броварського міського голови та першим номером виборчого списку від "Слуги народу" Дмитром Ратніковим. Броварська міська ТВК визначила виконавцем друку виборчих бюлетенів ПП "КП "УКРСІЧ", з яким укладає договір № 1/13-10 від 15.10.2020. У той же день ПП "КП "УКРСІЧ" уклало договір субпідряду № 15/10/20-3 з ТОВ "НОВИЙ ДРУК" (обидва підприємства знаходяться за однією адресою – Київ, вул. Магнітогорська, 1), яким дає завдання субпідрядніку виготовити друк всіх виборчих бюлетенів на вибори Броварського міського голови та вибори депутатів Броварської міської ради. В специфікації до договору субпідряду Сторони прямо встановлюють, що виборчий бюлетень в якості ступеню захисту повинен містити нумерацію.

В день виборів виборці виявили, що бюлетень та корінець до нього містять однакову нумерацію. Внаслідок цього є можливість проконтролювати волевиявлення кожного виборця через корінець бюлетеня.

Типографія "НОВИЙ ДРУК" - "сімейний" бізнес родини Ратнікових. Її засновником є відчим Дмитра – Клименко Володимир Михайлович. Він же кінцевий бенефіціар цієї компанії. Тут працювала його мати – Клименко Наталія Василівна, Дмитро друкував власну газету "7 днів". Тут він видав свою книгу під назвою "Бровари. Моє місто – мій дім", друкував передвиборчу агітацію на виборах. Типографія "Новий друк" є засновником ТОВ "Обнова" - підприємства, де Дмитро Ратніков довгий час працював на посаді директора. Тут до 2010 працювала й дружина Дмитра – Наталія.

Ці факти розслідують правоохоронні органи, тому доля виборів в Броварах – "під великим питанням".