RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Росія не збирається йти з Донбасу: в Україні вказали на важливий момент

Політолог, аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич розповів про те, що буде свідчити про плани Росії піти з Донбасу.

Про це він написав у своїй колонці на "Апострофі", аналізуючи можливість реалізації ініціативи про цілодобову місію ОБСЄ на Донбасі.

"Якщо розставити ОБСЄ по всій лінії розмежування, то на це може просто не вистачити грошей. Ми пам'ятаємо випадки, коли спостерігачі ОБСЄ відмовлялися їхати туди, де стріляють, мотивуючи це тим, що там небезпечно. Вони фіксують часто постфактум", - зазначає Тишкевич, додаючи, що це корисно тільки з точки зору збору доказів, але не для забезпечення миру.

"Не думаю, що цілодобова місія що дасть з точки зору припинення вогню. Ось миротворчий контингент ООН, який, можливо, зможе розвести протиборчі сторони і стати на лінії розмежування і не пускати озброєних людей ближче, ніж кілометрів на 20 - це теоретично можливо", - припускає експерт.

При цьому він зазначає, що направляється миротворчий контингент ООН за рішенням Ради безпеки ООН, миротворча озброєна місія ОБСЄ спрямовується за рішенням ПАРЄ. У всіх цих структурах Росія має можливість блокувати рішення.

"Це вигідно і зручно, але це питання великих компромісів - пообіцяти Росії замість. Якщо це буде, то це перша ознака того, що Росія має намір Донбас залишати", - підсумував Тишкевич.

Детальніше читайте у колонці політолога на "Апострофі": "Нормандські переговори: Україна і Росія можуть підвищити ставки на Донбасі".