RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"Війна" проти НАБУ: журналіст розповів, що повинен зробити Захід щодо влади України

США повинні жорстко відреагувати на небажання влади боротися з корупцією в сукупності з перешкоджанням функціонуванню НАБУ та інших антикорупційних організацій.

Про це пише журналіст Джош Коен у своїй статті для Reuters.

Він підкреслив, що США багато поставили на кон в Україні: підтримка прозахідного уряду надали багатомільярдні позики Києву, виділив 750 млн дол військової допомоги, разом зі своїми союзниками ввели санкції проти Росії, а також заморозили співробітництво РФ у сфері ядерної безпеки, що потенційно може дозволити терористичним угрупованням – таким як "Аль-Каїда" і "Ісламська держава" – заволодіти ядерною зброєю.

"Вашингтон і його союзники повинні захистити свої інвестиції в Україні та підтримати українські антикорупційні заходи, підштовхнувши київських чиновників на правильний шлях. Без американської "жорсткої любові" Україна ризикує відтворити підсумки "помаранчевої революції" 2004 року, коли фальсифікація реформ призвела до обрання проросійського президента, тим самим захоплюючи Київ назад в орбіту Москви", - пише Коен.

Також він дав кілька порад Захід, як досягти зазначеної мети.

"По-перше, Захід повинен використовувати свої фінансові важелі проти Києва. Це означає, що МВФ, як мінімум, повинен забезпечити дотримання своєї вимоги про створення незалежного антикорупційного суду", - зазначив журналіст.

"По-друге, Захід повинен зрозуміти, що він підтримував невірного лідера в Україні. Президент Петро Порошенко в значній мірі зазнав невдачі у своїй обіцянці побороти корупцію.... "Це не той тип лідера, яким повинен довіряти Вашингтон, і поки Захід (і українці) застряг з Порошенком, Америка і їх союзники повинні бути готові до роботи навколо нього, коли це необхідно", - наголосив оглядач.

"Це означає, що не повинно бути більше дипломатичних червоних килимів, таких як запрошення для Порошенка на спільні сесії Конгресу. Вашингтон також має публічно приєднатися до реформістським політикам, таким як колишній голова комітету по боротьбі з корупцією парламенту України Єгор Соболєв. Слід також активізувати підтримку антикорупційних НУО. Нарешті, Тіллерсон повинен створити консультативну раду, що складається з представників провідних організацій громадянського суспільства, і коли високопоставлені американські офіційні особи відвідують Київ, вони повинні публічно зустрітися з такими реформаторами, щоб продемонструвати американську підтримку", - вважає Коен.

Крім цього, він запропонував США запровадити персональні санкції проти деяких українських політиків.

"Посадові особи США і Європи повинні приділяти першочергову увагу заморожування західних активів корумпованих українських чиновників та їхніх друзів-олігархів в рамках глобального акту Магнітського від 2016 року, який дозволяє адміністрації Трампа вводити заборони на візи та санкції щодо осіб у будь-якій точці світу, винних у порушеннях прав людини або масштабної корупції", - констатує журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно Atlantic Council дорікнув українській владі переслідування незгодних.