RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Росія готує нову потужну кібератаку проти України – The Atlantic

Найближчим часом проти України може бути здійснена чергова велика кібератака.

Про це заявив засновник компанії в області кібербезпеки Dragos Роберт Лі, передає видання The Atlantic.

Роберт Лі був одним з провідних фахівців, які досліджували попередні масштабні кібератаки проти України. Мається на увазі операція по виведенню з ладу мереж електропостачання в грудні 2015 року, коли 225 тисяч українців залишилися без світла, а також кібератака в грудні 2016 року, яка спричинила відключення електроенергії в деяких районах Києва. Раніше експерти дійшли висновку, що за цими атаками хакерів стояла Росія.

Так, засновник компанії Dragos сказав, що за останні кілька тижнів він зафіксував незвичайний сплеск активності в Україні тієї ж групи розробників, яка розробила шкідливе програмі забезпечення, використане при кібератаці в 2016 році. Чи відзначив, що з торішньою атаки і до середини листопада ця група демонструвала незначну активність в Україні.

"За нашими оцінками, було б цілком розумно зробити атаку в цьому місяці", - каже Роберт.

Однак видання звертає увагу, що цей сплеск активності може бути розвідкою, підготовкою до більш пізньої операції або просто наміром створити страх перед майбутнім зломом.

Також зазначив, що в програмне забезпечення, яке використовувалося при кібератаці в 2016 році, розробники "вшили" більше можливостей, ніж було застосовано.

"Це більше схоже на проведення випробування, ніж на фінальний результат", - сказав засновник компанії Dragos.

Як нагадує видання, раніше журналісти припускали, що кібератака проти держави, яка не є членом НАТО, є засобом залякування або стримування інших країн.

Колишній заступник глави Агентства національної безпеки США Кріс Інгліс висловив стурбованість саме поведінкою Росії, а не її технологіями у сфері кібератак.

"Мене найбільше турбує Росія, а не її технологія, але її зухвалість і готовність перетнути кордон. Вони довели, що готові робити те, що перетинає кожне визначення червоної лінії", - зазначив Інгліс.

Як повідомляв "Апостроф", ФБР приховав інформацію про те, що російські хакери намагалися атакувати десятки чиновників США.