RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Це ще не останнє попередження: в Україні звернули увагу на погрозу для Порошенка

Заява колишнього віце-президента США Джозефа Байдена про те, що влада України не виконали своїх зобов'язань щодо створення антикорупційного суду є серйозним сигналом для української влади про необхідність реальної боротьби з корупцією в країні.

Про це "Апострофу" розповів політолог, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

"Бо це вже жорстка позиція, яку повинен був донести Байден. Але, можливо, це ще не останнє попередження, оскільки Байден – колишній високопоставлений чиновник США. А якщо про це заговорять нинішні, то це вже буде останнє попередження. Поки це дуже серйозна рекомендація на межі ультиматуму з боку як США, так і Євросоюзу", - вважає експерт.

Захід бажає побачити створення в Україні антикорупційного суду і отримати гарантії виконання зобов'язань.

"Для Заходу це є величезним пріоритетом і основою подальшого співробітництва з Україною, в тому числі, виділення якихось грошей. Тому що без цього немає гарантій, що будуть відбуватися якісні зміни в країні", - вважає Петренко.

Також Захід бажає отримати важелі впливу на українську владу, щоб гарантувати дотримання своїх інтересів.

"Важливо підкреслити, що мати можливість порушувати кримінальні справи (яка є у НАБУ, - "Апостроф") – це добре. Але, як показала практика, поки це ні до чого не призводить. Всі ті, проти кого були порушені справи, які були передані в суд – вони поки що на волі, навіть люди з найближчого оточення президента. Тому антикорупційний суд і повинен бути створений для того, щоб максимізувати вплив антикорупційних органів та антикорупційної інфраструктури, яка створювалася нашими західними партнерами в Україні", - йдеться в повідомленні.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Порошенко отримав сигнал на межі ультиматуму: наступний може бути останнім.