RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Українських моряків закликали готуватися до блокади Керченської протоки

В контексті організації оглядів Росією цивільних суден, які прямують через Керченську протоку в Маріуполь і Бердянськ, військово-морським силам України слід готуватися до різних негативних сценаріїв, аж до блокади протоки.

Про це Obozrevatel.ua заявив адмірал запасу Ігор Кабаненко.

"Слід вибудувати державну морську політику і військово-морську стратегію, чітко ідентифікуючи способи просування і захисту морських інтересів держави. Це серйозна робота для РНБО України, міністерств і відомств, яка повинна була бути виконаною вчора або навіть позавчора", - говорить він.

За його словами, те, що відбувається в акваторіях України - наслідок розвитку різнопланових загроз національній безпеці країни.

"На жаль, криза на море продовжує розвиватися", - відзначає адмірал.

В якості військового стримування він вважає за необхідне "організувати патрульну діяльність в море" і, що патрульні катери класу Island могли б посилити зазначені можливості ВМС України. Однак, "вони до сих пір не доставлені з США в Україну".

Кабаненко додав, що військовим морякам і морським частинам Держприкордонслужби "слід готуватися до різних негативних сценаріїв аж до блокади проходу суден Керченською протокою в Маріуполь і Бердянськ". Необхідно відпрацьовувати заходи конвойної служби, що передбачають супровід цивільних судів військовими кораблями, вважає адмірал: "Військові конвої можуть і не знадобитися, разом з тим в певних умовах це може стати єдиним способом забезпечити безпеку морських комунікацій на стику двох морів".

За його словами, в такому випадку "будь-які заходи по затриманню або огляду суден конвою будуть кваліфікуватися як напад на військовий конвой, тобто акт агресії, з відповідними правами та обов'язками військових кораблів для її відсічі".

Крім того, адмірал переконаний: вирішення питань можливе лише при чіткому дотриманні міжнародного законодавства і притягненні винних в його порушенні до відповідальності через "міжнародні судові інстанції, суд ООН" з одночасним нарощуванням України свого "оборонного потенціалу на морі".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що 4 травня російські прикордонники затримали біля берегів анексованого Криму українське риболовецьке судно.