RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У Європі назвали справжню мету будівництва Росією Керченського моста

У місті Кошице, Словаччина, пройшов саміт Бухарестської дев'ятки, в ході якого була прийнята декларація про стурбованість діями Росії на Донбасі і в акваторії Азовського і Чорного морів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ми залишаємося особливо стурбованими конфліктом на сході України і недавньої напруженістю в Азовському і Чорному морях, яка випливає з незаконної анексії Криму і нарощування військових ресурсів", - йдеться в документі.

Морська ескалація в декларації названа "ще одним проявом зневаги Росії міжнародним правом, її конфронтаційної моделі поведінки і використання військових, а також невійськових заходів, таких як будівництво моста через Керченську протоку, для просування своїх геополітичних цілей".

Все це, зазначають лідери держав, вимагає від НАТО більш узгодженого і стратегічного підходу.

"Ми також серйозно стурбовані істотним порушенням Договору про РСМД Росією і нездатністю повернутися до повного і достовірного дотримання, що призвело до припинення дії договору і повідомлення Сполучених Штатів про вихід (з договору, - прим. ред.)", - наголошується в декларації

Бухарестська дев'ятка - це об'єднання країн НАТО зі Східної Європи: Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. У листопаді 2015 року під час саміту в Бухаресті ці держави підписали спільну декларацію, в якій заявили, що об'єднають зусилля для забезпечення там, де це необхідно, "сильної, достовірної, збалансованої військової присутності" НАТО в регіоні.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", Росія від початку прагнула заблокувати Азовське море, коли будувала Керченський міст.