RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Резонансне рішення ПАРЄ щодо Росії: реакція світу і всі подробиці

У ніч на вівторок, 25 червня, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла скандальну резолюцію, що передбачає зміну характеру санкційного механізму і повернення до роботи в ПАРЄ Російської Федерації без обмежень права голосу.

Дане рішення викликало бурхливу реакцію в Україні та світі, оскільки Росія могла повернутися до роботи в Асамблеї вже 25 червня, так і не виконавши покладених на неї зобов'язань.

Як проходило голосування

Голосування, яке відбулося вночі, було фактично безпрецедентним: за резолюцію проголосували 118 депутатів, 62 були проти, 10 утрималися.

Так, резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Частково рішення про повернення російської делегації підтримали Швейцарія, Німеччина, Молдова, Чехія, Вірменія і Нідерланди.

Україна і Грузія проголосували проти в повному складі, також проти рішення проголосувала більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великобританії та Швеції.

Повернення Росії в ПАРЄ оскаржили: що далі

Вранці 25 червня стало відомо, що рішення про повернення Росії в ПАРЄ без обмежень права голосу оскаржене. Ініціатором цього стала Грузія. Якщо доповідь, текст якої буде складено, приймуть, то права Росії обмежать, якщо ні - російська делегація збереже свої права в повному обсязі. Дану процедуру ініціювала Грузія.

Реакція України

У мережі відразу ж після прийняття резолюції щодо Росії піднялася хвиля обурення - рішення організації назвали зрадою України та європейських цінностей у цілому. При цьому багато хто звернув увагу на те, що президент України Володимир Зеленський не відразу відреагував на рішення ПАРЄ, хоча і зазначив, що розчарований діями організації.

У той же час українська делегація в ПАРЄ прийняла рішення припинити свою участь в організації, крім питань, пов'язаних з позбавленням повноважень російської делегації. Також вона має намір звернутися до Верховної Ради із закликом терміново розглянути питання припинення участі України в ПАРЄ в подальшому і до президента і МЗС з вимогою негайно виробити чітку позицію щодо подальшої участі України в органах Ради Європи.

Реакція Росії

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, заявив, що Москва позитивно оцінює резолюцію ПАРЄ, яка повертає права російській делегації. "Ми вважаємо це дуже і дуже позитивним кроком. Важливо, що делегації, які проголосували за цю резолюцію, а вони склали більшість, чітко заявили, що права, які повертаються Російській Федерації, не можуть бути оскаржені", - сказав він.

За словами Лаврова, Москва погасить заборгованості по внесках до Ради Європи, коли з'явиться остаточна ясність навколо ситуації з відновленням прав російської делегації в ПАРЄ.

Реакція світу

Реакція світової громадськості і топ-політиків виявилася більш м'якою, деякі відверто спробували виправдати дії ПАРЄ. Зокрема, член комітету з регламенту ПАРЄ Петра де Суттер заявила, що рішення організації змінити регламент і запросити російських представників повернутися в асамблею - це крок, що наближає до виходу з тупикової ситуації, що склалася.

Нідерландський сенатор Тіні Кокс, який є одним з головних адвокатів повернення Росії в ПАРЄ, запевняє, що позбавлення права Росії голосувати було непродуктивним, а якщо Москва не почне виконувати Мінські угоди і не зробить кроків назустріч вирішенню проблем окупації Криму і частини Донбасу, тоді її можуть чекати "покарання гірші, ніж позбавлення права голосу".

Німецький політолог, директор політичних програм Центру європейських досліджень імені Вілфріда Мартенса (Брюссель) Роланд Фройденштейн зазначив, що рішення ПАРЄ щодо Росії є успіхом не тільки Кремля, але і тих у Європі, кого називають Putinversteher - "ті, що розуміють Путіна". Експерт уточнив, що в Берліні і Парижі багато хто вважає, що діалог і співпраця з Москвою все ще можуть принести результат, хоча насправді такі дії можуть зруйнувати Раду Європи.

Голова фонду сімей жертв MH17 Піт Плоег був різкіший у своїх заявах і підкреслив, що не розуміє рішення повернути право голосу Росії в ПАРЄ. "Погану поведінку тепер винагороджують", - сказав він, додаючи, що причетність Москви до знищення малайзійського "Боїнга 777" над Донбасом і вбивства 298 осіб на борту стає все більш очевидною.

У свою чергу, президент Естонії Керсті Кальюлайд розкритикувала ПАРЄ за ухвалення резолюції щодо Росії і назвала рішенням "ганебним". "Жодна з причин, з яких Росія була позбавлена права голосу, не зникла", - підкреслила вона.

Читайте також матеріал "Апострофа" про те, які наслідки може мати повернення Росії в ПАРЄ: ПАРЄ повертає Росію: хто винен і що робити Україні.