RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Відновлення G8 з Росією: Яценюк попередив керівництво України і Захід про наслідки

Відновлення формату G8 без звільнення українських територій – це сигнал, що тактика умиротворення агресора може взяти гору над стратегією миру у Європі.

Про це наголосив прем`єр-міністр України 2014-2016 років, лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк у блозі на "Цензор.нет".

"Бажання досягти "швидких результатів" будь-якою ціною можуть призвести до катастрофи… Я мав честь підтримувати постійний контакт з нашими партнерами. Вважав обов’язком зміцнювати найважливіше - міжнародну коаліцію на захист і підтримку України та єдність нашої спільної позиції проти агресії Росії… Напередодні саміту Групи Семи у Франції звертаюся до наших партнерів і водночас до нового керівництва України. Ми всі хочемо миру. Те, що переговори з Росією знаходяться у мертвій точці, - це не вина України чи Заходу. Це - вина і відповідальність Росії", - підкреслив він.

Нове керівництво України, за його словами, дало зрозуміти, що вірить у шанс змінити позицію Кремля.

"Кремль розраховує використати цю добру волю, щоб завести нас у пастку фатальних помилок", - прокоментував політик.

Перша потенційна помилка, підкреслив він, – це відмова від твердої політики колективного тиску: "Мовляв, вам, лідери Росії, ніхто не загрожує, вгамуйтеся. Кремль буде вдячний за такий підхід: бачите, тиск не працює. А якщо тиск не працює, то й відповідальності за злочини немає".

"Друга потенційна помилка - покласти все на одну шахівницю, тобто ув’язати стратегічні питання, які мають на меті стримати агресора… Кремль не грає у шахи. Для війни він приберіг багато площадок… Кремль давно здійснив замах на принципи міжнародних відносин. Про це свідчать трагедії Молдови, Грузії, Сирії ", - написав лідер НФ.

Послаблення санкцій та міжнародної ізоляції Кремля має залежати не від вимушених "добрих" жестів, а від припинення злочинів і понесення за них відповідальності.

"З точки зору України, це означає повернення окупованих територій, відшкодування наших великих втрат і збитків, поваги до суверенітету та кордонів… Натомість Росії дають зрозуміти - ви поступіться хоч у чомусь, і вам багато зарахується. Кремль буде вдячний – політика агресії, міжнародного тероризму та викрадення людей залишається безкарною", - сказав він.

Цей сигнал, за його словами, добре помітять не лише у Москві: "Його запам’ятають всюди, де міжнародне право захочуть підмінити силою".

"Є третя пастка, яка значною мірою стосується України. Жодні політико-дипломатичні домовленості не повинні змусити мовчати Київ ", - наголосив лідер НФ.

Він пояснив, що після провалу Будапештського меморандуму і за відсутності будь-яких реальних гарантій безпеки Україна має лише кілька засобів боротьби з агресором: "Це насамперед наша армія. Це - наша активна дипломатична робота і єдність із стратегічними партнерами на основі спільної відданості міжнародному праву. Це - внутрішня єдність національних політичних і громадських сил. І, найважливіше, це – правда, яку вголос кажемо світові", - додав Яценюк.