RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

З'їхав з глузду: мережі в гніві через зустріч президента Чехії з одіозними гостями з Криму

Відомий своєю проросійською позицією президент Чехії Мілош Земан запросив на урочистий прийом представників невеликої кримськотатарської організації, лояльної Кремлю.

Про це повідомляє чеське видання Denik N.

Зокрема, Земан зустрівся з Тамілою Німетуллаєвою, представником маргінальної організації "Кирим бірлігі", яка відіграє важливу роль в пропагандистських ЗМІ РФ, висловлюючи підтримку Москві на противагу Меджлісу кримськотатарського народу.

"ЄС і його лідери ніколи не зустрічалися з цими псевдопредставниками кримських татар і не мали відносин з ними. Для ЄС законними представниками є представники Меджлісу і ряду інших кримських організацій, які зараз діють або представлені в Україні", - розповів колишній прес-аташе представництва ЄС в Україні Давид Стулік.

У президента Чехії після неодноразових запитів не змогли пояснити, чому представників саме цієї організації запросили на святкування.

Міністр закордонних справ Томаш Петршічек виступив проти запрошення прокремлівських активістів: "Особисто я, наприклад, не запрошував би таких осіб на офіційний захід, який організовує міністерство закордонних справ". Він додав, що в питанні запрошень на прийом до президентського палацу, як правило, консультації з зовнішньополітичним відомством не ведуться.

Видання також з'ясувало, що запрошення на захід у президента Чехії прокремлівській організації вдалося отримати через русинських активістів.

Як раніше повідомляв "Апостроф", у вересні 2019 року президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію з семи чоловік, які називають себе русинами, "домагаються автономії в складі України".

У той же час, варто відзначити, що з енат Чехії прийняв постанову, в якому засудив пропозицію Мілоша Земана вирішити питання окупації Росією Криму за допомогою виплат Україні.