RU  UA

Переговори МЗС України та Угорщини в Києві: домовилися багато про що, та є одна перешкода

В Україні з офіційним візитом перебуває міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба та його угорський колега зустрілися, щоб налагодити відносини між країнами, які останнім часом лише загострювались.

Подробиці - у сюжеті Апостроф о 14:00 на Апостроф.

Напередодні зустрічі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба анонсував приїзд Сійярто, назвавши його візитом примирення після тривалого конфлікту. Угорський дипломат прибув до Києва, аби обговорити та налагодити відносини між Україною та Угорщиною.

Зазначимо, що напруження у відносинах між країнами посилилося ще три роки тому. Каменем спотикання став закон про освіту. Документ вимагав, щоб навчання у школах було виключно державною мовою.

Чергове загострення відбулося вже наприкінці минулого року. Тоді угорському дипломату заборонили в’їзд в Україну через агітацію у день місцевих виборів.

Ще один інцидент стався напередодні візиту Сійярто в Україну. Невідомі надіслали посольству Угорщини повідомлення з погрозами, і написали: "Втомилися дивитись, як Угорщина намагається відібрати наші землі". Кулеба назвав такі листи "дешевою провокацією".

"Немає жодних підстав підозрювати громаду в злих намірах. Але можуть бути індивідуальні кримінальні справи, в рамках яких окремі особи підлягатимуть розслідуванням. Діяльність однієї людини не повинна тримати в напруженні відносини між двома дружніми країнами-сусідами", - наголосив очільник українського МЗС Дмитро Кулеба.

Перемовини між дипломатами тривали декілька годин. На спільному брифінгу міністри наголосили, що україно-угорські відносини виходять на новий рівень. Утім, є одна перешкода.

"Це емоції та підозри. Я категорично засуджую будь-які прояви неповаги до угорської громади України. Я вважаю неприйнятною будь-яку антиукраїнську риторику, яка лунає від окремих кіл з Угорщини", - додав Кулеба.

Натомість угорський дипломат запевнив, що в його країні до погроз не вдаються, а навпаки підтримують Україну.

"Як мій друг Дмитро сказав, ми завжди підтримували вашу інтеграцію і суверенітет, тому всі звинувачення, які пов’язані з сепаратизмом, не мають жодного сенсу. На угорців Закарпаття ми дивимось, як на можливість поєднання з вами", - заявив міністр іноземних справ Угорщини Петер Сійярто.

Обговорили міністри і скандальний закон про мову. Сійярто заявив, що країни створять робочу групу. Вона і буде вирішувати, яким чином можна втілювати закон про освіту на Закарпатті, де угорці хочуть кільки годин угорської мови у школах.

Підтримувати відносини країни планують і взаємною допомогою. Зокрема, Угорщина виділила 50 млн євро для будівництва доріг на Закарпатті. Також Сійярто заявив, що його країна продовжить надавати і гуманітарну підтримку.

Натомість українське МЗС пообіцяло, що закон щодо нацменшин узгодять з Угорщиною.