RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Росія озлоблена і веде масштабну гру: розвідка країн ЄС назвала ключові загрози для України

Служби зовнішньої розвідки двох країн Балтії опублікували щорічні доповіді про стан міжнародної безпеки та існуючі загрози, в яких підкреслюють агресивні дії Російської Федерації щодо України.

Окремі висновки колег опубліковано на сайті Служби зовнішньої розвідки України.

Розвідка Естонії

В контексті України естонські розвідники відзначили наступні факти:

"Стратегічним пріоритетом Кремля є сусідній регіон, де Україна і Білорусь мають пріоритетне значення для забезпечення сфери впливу Росії. З моменту розвалу Радянського Союзу Росія намагається забезпечити економічне і військове домінування в регіоні, відкидаючи будь-яке втручання з боку інших зовнішніх гравців";

"Росія продовжує свою агресію проти України. Росія тисне на Україну, намагаючись схилити Київ до визнання представників окупаційних сил як легітимних партнерів по переговорам. Російська окупація Криму триває, і, не дивлячись на зусилля української сторони, прогресу у врегулюванні конфлікту на Сході України немає";

"Реінтеграція окупованого Донбасу в Україні на умовах, продиктованих Кремлем, неприйнятна для української влади. Проте російська сторона продовжує грати на затягування часу, чекаючи, що невирішене конфлікт рано чи пізно змусить керівництво України піти на поступки";

"Реальність на окупованих територіях Східної України визначається окупаційною владою, яка може відновити військовий тиск на Україну в будь-який момент за допомогою збройних формувань, що керуються і оснащуються Росією. Окупаційні сили мають танки, бронетехніку і ракетні комплекси в кількості, яку можуть мати лише кілька європейських держав. Наявність такої загрози на окупованій території України, як європейської держави, є чітким сигналом щодо небажання Росії відмовитися від агресії ";

"Росія всебічно підтримує проросійські сили в українському політикумі, які прагнуть домогтися визнання російського суверенітету над Кримом і вирішення конфлікту на Сході України на продиктованих Росією умовах ... Під час підготовки до місцевих виборів в Україні російське керівництво ще більше збільшило прихильність політиків з лав ОПЗЖ. Старий знайомий президента Путіна, український олігарх і член парламенту Віктор Медведчук є частим гостем у глави РФ... ".

Крім того, в Службі зовнішньої розвідки Естонії дали безсторонню характеристику дій російських спецслужб:

"Одна з головних завдань російських спецслужб, крім збору розвідданих в інших країнах, вплив на іноземне населення в стратегічних інтересах Кремля";

"Росія розглядає психологічну війну як частина всебічного інформаційного протистояння з ворогом (переважно західними країнами). Всі три російські спецслужби - ФСБ, СВР і ГРУ - беруть участь в операціях таємного впливу, кожна з яких має різну спрямованість".

"У 2020 році англомовні інтернет-портали, які контролюються ГРУ (такі, як inforos.ru, infobrics.org і oneworld.press), поширювали неправдиву інформацію про пандемію COVID-19, щоб підірвати зусилля західних країн встановити контроль над поширенням вірусу".

"Росія продовжує залишатися головною загрозою безпеки для західних демократій також в кіберпросторі. На додаток до шпигунства російські спецслужби активно використовують кіберпростір в своїх діях впливу, щоб викликати розколи в західних суспільствах, міждержавних відносинах і НАТО".

Розвідка Литви

В "Національної оцінці загроз 2021" литовської розвідки акцентується увага на таких факторах:

"Ізольована, репресивна і озлоблена Росія є головною загрозою... Зміцнюючи свою владу, правлячий режим Росії імітує демократичні процеси, але тисне на своїх опонентів. З точки зору міжнародних відносин, діючи агресивно, російська влада збільшує свою ізоляцію і можливості конфлікту ";

"Військова сила залишається головним інструментом для збереження і розширення Росією свого впливу за кордоном. На тлі пандемії COVID-19 Москва заявила, що має на меті знизити військову напруженість між Росією і НАТО, але агресивні маневри збройних сил Росії біля кордонів НАТО довели зворотне. Готовність Росії впливати на своїх опонентів конфронтаційними - в тому числі військовими - засобами збережеться ".

"Тактична ядерна зброя займає особливе місце у військовому плануванні Росії, оскільки вона заповнює прогалину між стратегічним ядерним потенціалом і звичайним озброєнням... Російська тактична ядерна зброя не обмежений ніякими міжнародними договорами. Такі обмеження неприйнятні для Москви, і тому дуже малоймовірно, що Росія коли-небудь погодиться прийняти інші угоди про контроль над озброєннями, які встановлюють обмеження на тактичну зброю ".

В контексті України литовські колеги зосереджують фокус уваги на окупованих Росією територіях в Донецькій і Луганській областях:

"Підлеглі Москві 1-й (Донецьк) і 2-й (Луганськ) армійські корпуси, що складаються з бригад, батальйонів, рот і менших підрозділів діючих на території окупованих Росією районів Донецької та Луганської областей, нараховують приблизно від 30 до 35 тисяч військовослужбовців. При цьому більшість з них складають місцеві жителі, мотивовані фінансовою винагородою.

Зазначені підрозділи в організаційному плані відповідають моделі ВС РФ, вони керуються і вчаться російськими офіцерами та інструкторами. Підрозділи оснащені російським озброєнням, екіпіруванням, системами зв'язку, і діють на основі статутів ЗС РФ. Таким чином, вони можуть бути безпроблемно інтегровані до складу російських сил або взаємодіяти з відправленими з РФ підрозділами. Москва може легко посилити свій військовий тиск на Київ, використовуючи військові формування, які повністю і беззастережно контролюються Росією. Деякі з військових, які брали участь в боях проти ЗСУ або служили в зазначених АК, були найнятими в російських приватних військових компаніях (на кшталт "Вагнер"), з якими вони виконували завдання в інтересах кремлівського режиму та олігархів в інших конфліктах (Сирія, Лівія і т.д. ) ".

За результатами аналізу литовська розвідка приходить до наступних висновків:

"З моменту розвалу Радянського Союзу Росія використовує "заморожені конфлікти" для втручання у внутрішні справи сусідніх країн. В той же час, цей інструмент поступово втрачає свою ефективність. Спроби Москви нав'язати свої умови Києву в контексті примусу реінтегрувати Донбас з місцевими владними структурами під російським контролем і до цього дня залишаються безуспішними".

Як повідомляв "Апостроф", раніше розвідка Литви стверджувала, що в минулому році Росія організувала невдалу інформаційну атаку проти цієї країни, використавши двійника близького до Путіна олігарха Євгена Пригожина.