RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Катастрофа літака МАУ: Україна відповіла Ірану на заяву про компенсації

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що виплаті компенсацій всім сторонам, які постраждали в результаті катастрофи літака МАУ в небі над Тегераном, має передувати встановлення всіх обставин цього інцидент і покарання винних.

Про це заявив в п'ятницю, 4 червня, спікер українського МЗС Олег Ніколенко в коментарі "Інтерфакс-Україна".

За його словами, кінцевою метою зусиль України та інших постраждалих держав має стати забезпечення справедливості щодо жертв літака МАУ рейсу PS752 і їх родичів, щоб запобігти подібним злочинам у майбутньому.

"Безумовно, питання виплати компенсацій - важливий елемент цього процесу. У той же час, йому повинні передувати встановлення всіх обставин збивання Іраном літака і притягнення винних до відповідальності. Тільки після цього можна говорити про розмір грошових виплат", - сказав прес-секретар зовнішньополітичного відомства .

Також він підкреслив, що сума компенсацій не може бути одностороннім рішенням Тегерана, а повинна ґрунтуватися на домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі.

"Очікуємо від Ірану сумлінного виконання домовленостей, досягнутих в рамках третього раунду консультацій 2-3 червня в Києві, а також попередніх двох раундів", - зазначив Ніколенко.

Раніше в посольстві Ірану повідомили про готовність виплатити компенсації всім сім'ям загиблих в однаковому обсязі, незважаючи на громадянство, національність, місце проживання і стать загиблих.

Крім того, Іран готовий компенсувати збитки від втрати цивільного літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", згідно з чинними законодавчими нормами.

Посол Ірану в Україні Манучехр МОРАДА повідомив про готовність виплатити компенсації українським сім'ям загиблих у розмірі 150 тисяч доларів за кожного.

Нагадаємо, в ніч 8 січня 2020 року іранські військові збили ракетами на зльоті з аеропорту Тегерана літак компанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Загинули 167 осіб, в тому числі 15 українців.