RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Блінкен розповів, як знизити напруженість між НАТО та Росією

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати готові обговорити обмеження на розміщення ракет і військові навчання в Європі під час переговорів в Україні та Росії цього тижня.

Про це повідомило видання ABC News.

"Є заходи щодо зміцнення довіри, є заходи для зниження ризику, і всі вони, якщо вони будуть здійснюватися на взаємній основі, я думаю, можуть дійсно знизити напруженість і вирішити проблеми", - сказав Блінкен в інтерв'ю ведучому програми This Week Джорджу Стефанопулосу на ABC .

Після того, як Росія направила війська до сусіднього Казахстану, Блінкен не виключив, що події там можуть випливти на переговорах, хоча Росія це виключила.

Він розкритикував президента Казахстану, який наказав силам безпеки стріляти на ураження по протестувальникам.

"Це те, що я рішуче не підтримую", - сказав Блінкен.

"Наказ стріляти на ураження тією мірою, якою він існує, невірний і повинен бути скасований", - додав він.

Делегації зі США та Росії планували провести переговори в неділю ввечері та в понеділок у Женеві, започаткувавши критично важливий тиждень дипломатії між Москвою та Заходом з приводу президента Росії Володимира Путіна, який загрожує Україні.

Блінкен сказав, що, можливо, вдасться "усунути будь-які законні побоювання, які можуть виникнути в Росії".

Наприклад, за його словами, "можуть бути підстави для продовження" Договору про ракети середньої та меншої дальності з Росією, з якого вийшла адміністрація Трампа та в порушенні якого США звинувачують Росію.

"Так само є домовленості про розміщення звичайних озброєнь у Європі, про масштаби військових навчань. Якщо вони будуть дотримуватися на взаємній основі, тобто Росія виконає свої зобов'язання, які вона неодноразово порушувала, то будуть підстави для зниження напруженості, забезпечення більшої прозорості, створення більшої довіри, і все це усунуло б занепокоєння, яке нібито має Росія", - сказав Блінкен.

Стефанопулос надавив: "Отже, ви хочете обговорити чисельність військ, ви хочете розглянути розгортання ракет, ви хочете обговорити навчання?"

Блінкен сказав, що Сполучені Штати "не розглядають чисельність військ".

"Коли справа доходить до розгортання сил та чисельності військ, ми не дивимося на чисельність військ", - сказав він. "Навпаки, якщо Росія вчинить нову агресію проти України, я вважаю цілком справедливою перспективу, що НАТО зміцнить свої позиції на своєму східному фланзі, у країнах, що межують із Росією".

"Але коли справа доходить, наприклад, до масштабів військових навчань , - продовжив він, - те, що було розглянуто в договорі про звичайні збройні сили в Європі, який Росія порушила, - це те, на що ми можемо звернути увагу".

Очікується, що за переговорами між США та Росією відбудуться переговори між Росією та НАТО у Брюсселі у середу, та додаткові обговорення між Організацією з безпеки та співробітництва у Європі у Відні у четвер. У цих переговорах візьмуть участь США.

Як у минулому погрожував президент Джо Байден, Блінкен пообіцяв "величезні наслідки" для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну і якщо вони вийдуть за межі, які Захід нав'язав Росії після того, як вона анексувала український Кримський півострів у 2014 році. При цьому, за словами Блінкена, європейські союзники погоджували з ними "економічні, фінансові та інші наслідки".

Але коли Стефанопулос запитав його, чи вважає він, що Путін уже вирішив взяти Україну під свій контроль, Блінкен відповів, що ще не впевнений.

"Зрозуміло, що ми запропонували йому (Путін, ред.) два шляхи", - сказав Блінкен. “Один – через дипломатію та діалог. Інший – через стримування та масштабні наслідки для Росії, якщо вона відновить свою агресію проти України. І ми збираємося перевірити, який шлях хоче обрати президент Путін, на цьому тижні”.

"Я не думаю, що наступного тижня ми побачимо будь-які прориви", - додав Блінкен.

"Дуже важко досягти реального прогресу, поки триває ескалація", - резюмував він.

Раніше Блінкен попереджав про небезпеку того, що Росія може влаштувати провокацію, щоб виправдати вторгнення в Україну.