RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

У Сенаті США готові запровадити санкції проти Путіна за загрозу вторгнення в Україну

Демократи з Сенату США у середу оприлюднили законопроект про введення широкомасштабних санкцій проти вищих посадових осіб російського уряду та військових, включаючи президента Володимира Путіна, а також ключових банківських установ, якщо Москва почне військові дії проти України.

Про це повідомив Reutures.

Запропонований закон, підтриманий Білим домом, включає положення, що допомагають зміцнити безпеку України, і закликає Сполучені Штати "розглянути всі доступні та належні заходи" для забезпечення того, щоб газопровід "Північний потік — 2" із Росії до Німеччини не став "інструментом зловмисних дій" Російської Федерації.

"Цей закон абсолютно ясно дає зрозуміти, що Сенат США не сидітиме склавши руки, оскільки Кремль загрожує повторним вторгненням в Україну", - йдеться у заяві сенатора Роберта Менендеса - голови сенатського комітету з міжнародних відносин від Демократичної партії, який представив законопроект.

Росія зосередила близько 100 000 військовослужбовців на кордоні з Україною, і Вашингтон намагається відмовити Москву від повторного вторгнення до країни.

Законопроект, про який вперше повідомила Washington Post, також стосується компаній у Росії, які пропонують безпечні системи обміну повідомленнями, такі як SWIFT, які банки використовують для обміну ключовою інформацією з іншими фінансовими установами.

За словами представника Менендеса, законопроект підтримали понад два десятки демократів, зокрема лідер більшості Чак Шумер.

Законопроект "принесе серйозні втрати для російської економіки", якщо Росія продовжить вторгнення, заявив представник Ради національної безпеки Білого дому.

Інші закони, такі як законопроект, запропонований сенатором-республіканцем Тедом Крузом, "не протистоятимуть подальшій російській агресії та не захистять Україну", заявив представник РНБ.

Минулого місяця Круз уклав угоду з Шумером, за якою сенатор від Техасу звільнив десятки кандидатів від президента Джо Байдена на посади послів. Законопроект Круза буде поставлений на голосування цього тижня, але для його ухвалення потрібно 60 голосів, що є високим бар'єром у рівномірно розділеному Сенаті.

Підтриманий Менендесом законопроект є альтернативою демократам, які підтримують санкції щодо газопроводу "Північний потік-2" вартістю 11 мільярдів доларів, будівництво якого завершено, але очікує схвалення з боку Німеччини, і ускладнює ухвалення законопроекту Круза.

Багато демократів підтримали санкції щодо газопроводу, оскільки він піде в обхід України, позбавивши країну плати за транзит та потенційно підірвавши її боротьбу з Росією.

Законопроект Круза запровадить санкції щодо трубопроводу протягом 15 днів після ухвалення, незалежно від того, чи вторгнеться Росія знову в Україну, і дозволить Конгресу проголосувати за відновлення санкцій, якщо президент від них відмовиться. Круз заявив, що санкції потрібні негайно, щоб зупинити проект.

Загроза Європі

Президент України Володимир Зеленський вважає, що санкції мають бути негайно введені щодо трубопроводу, навіть якщо Росія не вторгнеться, оскільки його експлуатація підриває "матеріальну безпеку" та створює "економічну загрозу для Європи".

"Київ категорично проти будь-якої політики, яка дозволяє Росії використовувати загрози вторгнення для отримання бажаного в інших сферах", - заявляють в оточенні президента Зеленського.

Байден назвав трубопровід поганою угодою для Європи і сказав, що він посилить вплив Росії. Але його адміністрація минулого року скасувала санкції щодо Nord Stream 2 AG, компанії, яка контролює проект, оскільки Білий дім прагнув налагодити стосунки з Німеччиною.

Високопосадовець адміністрації Байдена заявив у середу, що загроза зупинення проекту — це важіль тиску Німеччини на Росію.

"Якщо санкції будуть введені прямо зараз, а Росія розглядатиме ці санкції як неповоротні витрати, то в її розрахунках буде на одне міркування менше", - сказав чиновник.

"Стримуючий потенціал санкцій або закриття трубопроводу буде втрачено", додав він.

Раніше ми повідомляли, що кілька днів тому Росія в черговий раз пригрозила різними пакетами санкцій з боку США та ЄС.