RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

"Слід поставитися максимально серйозно": у Зеленського відреагували на план Кремля щодо Мураєва

Росія загрожує серйозними економічними санкціями, якщо встановить в Україні маріонетковий режим, заявив у неділю високопоставлений британський міністр після того, як Британія звинуватила Кремль у спробі встановити в Києві проросійського лідера.

Про це повідомив Reuters.

Великобританія виступила зі звинуваченням пізно увечері у суботу, заявивши також, що російські розвідники контактували з низкою колишніх українських політиків у рамках планів вторгнення.

МЗС Росії відхилило коментарі як "дезінформацію", звинувативши Великобританію та трансатлантичний військовий альянс НАТО в "ескалації напруженості" через Україну.

Михайло Подоляк, український радник офісу президента, сказав, що до звинувачень слід поставитися серйозно.

"Якщо Росія піде на цей крок, щоб спробувати вторгнутися, а також встановити маріонетковий режим, будуть дуже серйозні наслідки", - заявив в неділю Sky News віце-прем'єр Великобританії Домінік Рааб.

Британські звинувачення, вперше висловлені у заяві міністерства закордонних справ, прозвучали у період високої напруженості у відносинах між Росією та Заходом через зосередження Росією військ поблизу кордону з Україною.

Москва наполягає на тому, що не планує вторгнення

Міністерство закордонних справ заявило, що має інформацію про те, що російський уряд розглядає колишнього українського депутата Євгена Мураєва як потенційного кандидата на посаду голови проросійського керівництва.

45-річний Мураєв просуває погляди, які тісно пов'язані з російськими поглядами на Україну. Згідно з опитуванням аналітичного центру "Центр Разумкова", проведеного у грудні 2021 року, він посів сьоме місце серед кандидатів на президентських виборах 2024 року з підтримкою 6,3%.

Сам Мураєв різко засудив заяви Великобританії про те, що Росія хоче зробити його лідером України у коментарях британським газетам. Пізніше в неділю у пості на Facebook він закликав покласти край поділу України на прозахідних та проросійських політиків.

"Час прозахідних та проросійських політиків в Україні пішов назавжди", - написав він. "Україні потрібні нові політики, політика яких ґрунтуватиметься виключно на засадах національних інтересів України та українського народу".

"Бід якийсь"?

Мураєв сказав The Telegraph, що йому заборонили в'їзд до Росії як загрозу національній безпеці, і він чотири роки перебував під російськими санкціями, що робить британську лінію щодо нього "нісенітницею".

Також зазначивши, що він перебуває під санкціями, посольство Росії в Лондоні висміяло "явне погіршення" британського досвіду у регіоні.

Міністерство закордонних справ Великої Британії відмовилося надати докази на підтримку своїх звинувачень. Джерело в міністерстві повідомило, що ділитися розвідувальними даними не прийнято, і подробиці було розсекречено лише після ретельного розгляду з метою стримування російської агресії.

Український радник Подоляк визнав, що українці мають сумніви щодо того, чи є Мураєв "надто безглуздою фігурою", щоб Кремль вибрав його для керівництва Україною. Але він додав, що Росія підтримала раніше незначні постаті на керівних посадах в анексованому Криму та утримуваному сепаратистами Донбасі.

Тому "до цієї інформації слід поставитися максимально серйозно", - сказав він.

Раніше ми повідомляли, що уряд Великобританії говорив про можливість введення своїх військ в Україну.