RU  UA

​Велика евакуація: хто покидає Україну, а хто залишається

Сім'ї американських дипломатів мають покинути Україну. Таку заяву зробило посольство Сполучених Штатів в Україні. Вивозитиме своїх співробітників і Велика Британія. Хоча там уточнили: це не евакуація, а лише тимчасове скорочення персоналу. Натомість вивозити родини дипломатів із посольства в Україні розпочала і Австралія. Усе це через нарощування російської агресії. Натомість, Однак Верховний представник ЄС з питань безпеки Жозеп Боррель каже, що Європейський Союз намірів щодо евакуації не має.

Подробиці у сюжеті Олени Кроліцької у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Посольства одне за одним забирають своїх дипломатів. Подібні заяви вже зробили в Великій Британії. Кажуть, вивозитимуть держслужбовців на тлі загострення російської агресії. Плани щодо евакуації є і в посольства Австрії. Однак там переконують, остаточне рішення ще не ухвалили. Про евакуацію сімей дипломатів оголосила і Австралія. Натомість Сполучені штати вже перейшли до активних дій. Вони зобов'язали виїхати з України сім’ї американських дипломатів.

Держдепартамент США ухвалив рішення дозволити виїзд державних службовців з дипломатичної місії в Україні, як особливу пересторогу через постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян України й інших осіб, які відвідують Україну або проживають в Україні

Самі держслужбовці можуть покинути країну добровільно. Починати ж евакуацію планують наступного тижня. А статус розпорядження про від'їзд з посольства США переглянуть не пізніше ніж за 30 днів.

При цьому у посольстві переконують, що: їхня робота триває.

"Більшість консульських послуг будуть надаватись і надалі, і ми готові задовольнити підвищений попит на консульські послуги, хоча наразі посольство має обмежені можливості для оформлення неімміграційних віз через обмеження COVID-19", – заявили в американському посольстві.

У Держдепартаменті пояснюють: такі дії - ретельне планування на випадок непередбачених обставин. Однак на підтримку Сполученими Штатами України рішення, переконують, не вплине.

"Ми продовжуємо підтверджувати нашу підтримку українського народу і робимо нинішній крок, бо віддані одному з найвищих пріоритетів Державного департаменту – безпеці наших дипломатів та американського народу", – додали у посольстві.

На ситуацію вже відреагували в українському МЗС.

“Вважаємо такий крок американської сторони передчасним і проявом надмірної перестороги. Фактично кардинальних змін в безпековій ситуації впродовж останнього часу не відбулося: загроза нових хвиль російської агресії залишається сталою з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону почалося ще в квітні минулого року”, – розповів речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Експерти ж кажуть, така ситуація має спонукати українських чиновників до дій.

“Якби вони таємно вивозили б - то це нічого б не означало, а якщо це озвучено - то це інформаційно-психологічний елемент тиску на українську владу, щоб вона перейнялася безпековим питанням”, – розповідає політолог Валерій Бебік.

Раніше в американському МЗС оголосили четвертий рівень небезпеки щодо подорожей в Україну через військову загрозу. Інформацію про те, що США розмірковують над евакуацією сімей дипломатів раніше поширило агентство Blumberg. А до того у The New York Times заявили, що своїх держслужбовців з України почала вивозити Росія. У Москві та українському МЗС інформацію спростували.