RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Перемовини у Стамбулі: повне відео заяв делегацій України та Росії

У турецькому Стамбулі завершилися перемовини між російськими та українськими представниками - зустріч проходила впродовж трьох годин.

"Апостроф" публікує основні тези, що звучали з вуст учасників перемовин.

Від української сторони виступили народний депутат України Давид Арахамія та радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк. Від російської – Володимир Мединський, помічник Володимира Путіна.

Коментарі Арахамії та Подоляка

Арахамія заявив, що Україна наполягає на підписанні міжнародного договору, який регулював би створення нової системи гарантій безпеки для нашої країни. Його повинні підписати всі гаранти безпеки, включаючи країни-члени Ради безпеки ООН (Великобританію, Китай США, Росію, Францію), Туреччину, Німеччину, Канаду Італію, Польщу, Ізраїль.

За словами Арахамії, гарантії безпеки України мають бути аналогічні 5-ій статті НАТО, але водночас бути жорсткішими. Іншими словами, якщо Україна стане об’єктом агресії, Київ має право протягом трьох днів вимагати консультацій. Якщо ж вони нічого не приведуть, то країни-гаранти мають допомогти озброєнням і навіть закрити небо над Україною.

У свою чергу, Михайло Подоляк заявив, що і мплементація рішень наслідуватиме процедуру: референдум, потім ратифікація парламентами країн-гарантів. Імплементація вимагатиме особливої процедури.

  • спочатку буде референдум, де всі громадяни висловлять ставлення до цього договору;
  • після пройде ратифікація документа парламентами країн-гарантів та Верховною Радою.

У питаннях Криму та ОРДЛО відбуватимуться двосторонні консультації протягом 15 років. Водночас, країни-гаранти не перешкоджатимуть вступу України до Євросоюзу.

Коментар Мединського

Тим часом російський представник Володимир Мединський назвав переговори з Україною "конструктивними". За його словами, Кремль отримав пропозиції з боку України для розгляду та "зрозуміло сформульовану позицію щодо включення до договору".

"Ми погодили і пропонуємо рішення, після якого зустріч глав держав можлива одночасно із парафуванням договору міністрами закордонних справ", - заявив Мединський.

У свою чергу, заступник голови військового відомства Росії Олександр Фомін заявив, що з метою подальшого проведення переговорів Кремль ухвалив рішення " кардинально скоротити військову активність на Київському та Чернігівському напрямах".

Як повідомлялося, інформовані про перебіг переговорів джерела повідомили, що Росія вже не вимагає від України "денацифікації", "демілітаризації" та офіційного статусу російської мови в нашій державі. Крім того, вона готова сприйняти приєднання України до ЄС за умови позаблоковості, тобто відмови вступу до НАТО.