RU  UA  EN

Субота, 6 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

Новини

5 липня

Всі новини

Зеленський розповів про спробу замінити російський газ азербайджанським для транзиту в ЄС

Президент Володимир Зеленський заявив про переговори України щодо постачання до ЄС замість російського природного газу з Азербайджану.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

За словами президента, урядовці вже займаються підготовкою угоди про заміну газу як "однією з пропозицій". Він підкреслив, що розглядаються "альтернативні кроки щодо того, як ми можемо використовувати трубопровід з іншим постачальником газу".

Видання нагадало, що Європа намагалася відвикнути від російського газу після вторгнення РФ, але деякі європейські держави продовжують отримувати його трубопроводом, який перетинає Україну. Термін дії угоди закінчується 31 грудня 2024 року. Очікується, що у 2025 році потоки газу припиняться.

Мапа транзиту російського газу через Україну

Завершення договору є шансом зменшити залежність від російського газу. Але деякі країни ЄС виступають за продовження постачань. Зокрема, Австрія навесні отримала з Росії понад 80% свого газового імпорту. Також залежать від російського газу Угорщина, Словаччина і Чехія.

Як повідомляв "Апостроф", Росія сподівається отримати продовження чинності газового договору з Україною. Деякі європейські країни також висловили свою зацікавленість у подальшому використанні української ГТС для транспортування газу.