Путін хоче за допомогою Трампа повернути на карту світу Радянський Союз - історик

Зовнішньополітичні амбіції Кремля не закінчилися захопленнями, які вже відбулися, вважає російсько-американський історик і політолог Юрій Фельштинський.

"Путін і російська пропагандистська машина відкрито говорять про те, що стратегічним завданням № 1 нинішнього російського керівництва є відновлення СРСР, розпад якого Путін вважає катастрофою. Зрозуміло, що до відновлення буквально "СРСР" в старому вигляді ніхто не закликає. Але радянська символіка, від гімну і мелодії програми "Время" до "ТАСС" - поступово повертається. А як саме буде називатися нова держава "Русского мира" не так вже й важливо ", - пише він в колонці на "Апострофі".

Фельштинський впевнений, якщо Америка заради нового азіатського фронту піде з Європи, повториться передісторія Другої світової війни: агресор почне захоплювати своїх сусідів.

"Двічі на початку цього століття Росія вторгалася в сусідні держави і захоплювала частини їх територій: в 2008 році Росія почала війну з Грузією і в результаті цієї війни захопила Абхазію і Південну Осетію; в 2014 році Росія увійшла в Україну і захопила Крим, Донецьку та Луганську області. Як і Гітлер, який проводив захоплення в 1938-1939 роках під гаслом возз'єднання німецької нації в межах однієї держави; як і Сталін, який проводив територіальні захоплення 1939-1940 років під приводом возз'єднання з братніми народами, які вже живуть в СРСР, і забезпечення безпеки кордонів Радянського Союзу, - Путін провів ці захоплення під гаслом захисту інтересів росіян, що живуть за межами Росії. Якщо в цій військовій кампанії Путіна було щось "гібридне", то рівно настільки, наскільки гібридними були військові завоювання Гітлера і Сталіна ", - резюмував Фельштинський .