RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

16 квітня

Всі новини

Рік Кабміну Гройсмана: експерти оцінили ймовірність відставки прем'єра

Нинішньому прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману поки що вдасться втриматися у своєму кріслі.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

Він зазначив, що зараз для обрання нового глави уряду немає голосів.

"Так, є бажання у Луценка, у Турчинова є свої амбіції, але голосів-то немає, можна зняти, а як призначити? Для того, щоб висловити вотум недовіри, голоси є, а ось призначити — це питання. Поки що є конфліктна ситуація, президент планує змінювати губернаторів в шести регіонах, тобто ситуація накопичується, але прориву поки не буде", - сказав експерт.

Октисюк прогнозує, що поки Гройсману вдасться втриматися у своєму кріслі.

"Я думаю, що Гройсман всидить, поки що ніяких передумов для його відставки немає", - зазначив Октисюк, нагадавши, що імунітет уряду закінчується 14 квітня – в п'ятницю, коли явка депутатів традиційно низька. Наступний же сесійний тиждень почнеться тільки 16 травня.

"Зрозуміло, що будуть розмови про це, опозиція буде кричати про це, але реальних важелів та інструментів немає. Тим більше навіть немає розуміння всередині владної команди, тому що вона дуже розділена на неформальні групи впливу", - сказав експерт.

За словами політтехнолога Олексія Голобуцького, через відставку Гройсмана виникає багато ризиків, головний з яких — розпуск парламента, а це невигідно більшості депутатів.

"Голосів за зміну уряду я не бачу. І можливостей для якогось соціального вибуху, який різко переверне ситуацію в країні за тиждень — теж. Якщо говорити про голосування у ВРУ, то більше 150 голосів (за відставку, - "Апостроф") не набереться, навіть якщо проголосують всі прихильники відставки Гройсмана. Та ж Батьківщина в парламенті має 20 депутатів, Опозиційний блок так само, Самопоміч — близько 30, з радикалами незрозуміло. Вони голосують за бюджет, але при цьому критикують уряд. А навіщо іншим непартійним групам Відродженню і Волі народу голосувати? Там насилу навіть 100 чоловік набирається. При цьому багато ризиків: хто наступний, яка тоді коаліція? Безліч питань, які можуть закінчитися розпуском парламенту, а цього ще менше людей хоче у нинішньому парламенті", - розповів Голобуцький.

При цьому експерт не виключає, що кадрові зміни можливі, але однозначно не в квітні.

Більш детально про ситуацію навколо Кабінету міністрів України читайте в матеріалі "Апострофа".