RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Потрібно проводити мілітаризацію суспільства: Ярош вказав на важливий досвід Заходу в питанні нацбезпеки

Україна потребує мілітаризації суспільства за прикладом досвіду країн Заходу.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" озвучив народний депутат України, заступник голови комітету з питань національної безпеки і оборони, командир УДА, колишній лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош.

У якості прикладу він наводить естонську систему "Кайтселійт", в якій задіяні різні категорії населення.

"І навіть старий дідусь, якщо він у "Кайтселійті", чітко знає, що якщо буде наступати Росія, то йому треба піти і зняти табличку на в'їзді в село, щоб увести ворога в оману. Навіть до таких деталей там все продумано – як народ можна задіювати", - говорить Ярош.

Як приклад для наслідування депутат також приводить сусідню Польщу, в якій по воєводствам шикуються територіальні добровольчі бригади.

"Але це, знову ж таки, один з аспектів. Бо мілітаризацію нашого суспільства ми мусимо проводити. Оскільки, я ж кажу, є постійні загрози. І починається мілітаризація ще з дітей і молоді, юнацтва. У тій же Польщі спочатку йдуть парамілітарні і молодіжні організації, потім іде оця добровольча територіальна оборона, а потім вже – збройні сили", - говорить він, додаючи, що також корисний досвід швейцарської моделі оборони, коли нейтральна держава за тиждень може провести мобілізацію і виставити кілька мільйонів чоловік.

"Ніхто в Європі цього не боїться. І це якраз не порушує монополію держави на насильство, про що так часто говорить і президент, і міністр оборони, і інші посадовці. Біда лиш у тому, що наша влада часто свого ж народу боїться більше, ніж зовнішнього ворога. Я думаю, саме через це і відбуваються такі затяжки, як з моїм законопроектом про добровольчу армію. Під час війни відбуваються!", - говорить депутат, відзначаючи, що привести закон у дію можна було б буквально за пару тижнів.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": "Перемога над таким монстром, як Російська імперія, можлива тільки в одному випадку - Дмитро Ярош".