RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Ярош розповів про ситуацію із "забороною" бійцям АТО відповідати на обстріли бойовиків

Українським військовим не вводилися штрафи за відкриття вогню у відповідь на обстріли бойовиків і вони простою зобов'язані відповідати на провокації супротивника.

Про це в інтерв'ю "Апостроф3" розповів командир "Української добровольчої армії", колишній лідер "Правого сектора", народний депутат України Дмитро Ярош.

"Врешті-решт, це ж як в Криму ситуація тоді, в 2014-му ... Просто виконуйте статут. Тут не потрібно навіть розпорядження командира", - говорить Ярош.

При цьому часто спостерігається ситуація, коли командири на місцях не хочуть брати на себе відповідальність і самі приймають рішення про заборони відповідати.

"Хоч його ніхто не чіпатиме за це, але він думає: "Ага, там же сказали, що так не можна, тому що Америка, тому що Меркель буде докоряти Порошенку, що ж ви своїх людей не контролюєте, що ж ви за держава така?" і так далі. І починається ефект виконавця", - відзначає він.

При цьому, за словами Яроша, сам командувач АТО Олександр Локота підтверджував, що заборони на відкриття вогню у відповідь немає і реагувати дозволяється.

"І вони чітко про це заявляють. Наскільки я пам'ятаю, Муженко навіть неодноразово в своїх інтерв'ю говорив, що не може бути заборони на відкриття вогню під час війни. Хоча те, що щось таке може бути десь на місцях - не виключаю. Тому що я спостерігаю за певними частинами і підрозділами ЗСУ, де командири переграють. Вони так хочуть вислужитися - але вислужитися по-совковому, непорядно - що починають перегравати. І в окоп інформація доходить вже зовсім перекручена, не та, що вийшла зверху", - пояснює командир УДА.

Він зазначає, що не любить виносити сміття з хати.

"І коли бійці роблять відеозвернення і так далі - це зовсім не грає на позитивний імідж нашої держави, наших Збройних сил. Будь-яка анархія в армії - це завжди погано", - говорить Ярош.

При цьому він робить застереження, що є ситуації, які вимагають розголосу через відсутність іншого вибору.

"Наприклад, як недавно в 72-й бригаді було, коли приїжджає генерал, який сам в бій навряд чи коли-небудь ходив - і починає солдатам на передку розповідати про велич Росії ... Якби хлопці не звернулися з відеозверненням - мабуть, той генерал і далі сидів би на місці або їздив і інших деморалізував ... а так вийшло відеозвернення, того генерала смикнули з фронту, щоб його тут і близько не було. тому що бояться скандалу. Знову ж таки, не від порядності, швидше за все, а від боязні скандалів, розголосу і так далі", - пояснює він.

Читайте також повний текст інтерв'ю командира УДА "Апострофу": "Донецьк і Луганськ ми повернемо, і вже досить скоро - Дмитро Ярош".