RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Діти повинні виховуватися в сім'ях: Рева пояснив плани влади України щодо закриття інтернатів

Міністр соціальної політики Андрій Рева каже, що закриття інтернатів в Україні буде можливо тільки після того, як всі вихованці будуть виховуватися у сім'ях.

Таку заяву він зробив в інтерв'ю "Апострофу".

Коментуючи плани по деінституалізації інтернатів на наступний рік міністр зазначив, що діти з інтернатів втрачають соціальні зв'язки і не можуть почати повне життя відразу після виходу із закладу.

"Вона не знає, як перейти дорогу, як їй жити, що робити. Якщо ми хочемо, щоб такі діти мали можливість повноцінно розвиватися, вони повинні розвиватися в родині. Тому наше стратегічне завдання – не закривати інтернати, а забезпечити кожній дитині можливість виховуватися в родині, а закриття інтернатів буде наслідком того, що ми всіх дітей відправимо в сім'ї. А у нас ставлять віз поперед коня. Це наслідок, а не мета", - зазначає Рева.

За словами міністра, в українських інтернатах на даний момент виховується 100 тисяч дітей, при цьому тільки 8% з них - повні сироти. І в Україні виникає штучна проблема, коли керівництво пропонує батькам відправити дитину в інтернат, щоб не закривати його.

"Але тоді питання до батьків: 51 стаття Конституції говорить, що батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей. Зобов'язані. А якщо вони відмовляються і віддають дитину в інтернат, чи це не має тягти за собою певні наслідки з точки зору їх батьківських прав? Немає прав без обов'язків, немає обов'язків без прав", - говорить міністр.

В даному контексті Рева зазначає, що перед державою також стоїть завдання стимулювати сім'ї, які готові виховувати дітей.

"В нас є дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім'ї, створюються патронатні сім'ї. Це все люди, які готові взяти дитину і виховувати, а наша задача – створити механізм, який би робив це не просто почесним для людей, але ще й вигідним. 7 мільярдів гривень Україна витрачає на інтернатні заклади, з них 85% коштів не йде дитині, а надходить на утримання самого інтернату", - констатує він, додаючи, що прийомні сім'ї отримують соцдопомогу від держави.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю на "Апострофі": Мінімальна зарплата в Україні буде іншою, є реальна цифра - міністр соцполітики Андрій Рева.