RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Проблеми з запуском Госбюро розслідувань: в ГПУ пояснили, чи чекає владу правовий колапс

Без рядових співробітників і приміщення Держбюро розслідувань не зможе перейняти кримінальні справи від Генпрокуратури, яка з 21 листопада втрачає функцію слідства.

Цю пояснив "Апострофу" юрист і прокурор ГПУ Владислав Куценко.

"Природно, нікому нічого передано не буде, оскільки немає кому передавати. Державне бюро розслідувань створено, якщо говорити юридично. Але воно не виконує на сьогодні функції досудового слідства, оскільки в ньому відсутній хоча б один призначений співробітник. Хоча закон вимагає цієї передачі справ", - зазначив він.

Куценко при цьому пояснив, яким чином глава ГПУ Юрій Луценко може вирішити проблему.

"Є така стаття 36 КПК "Прокурор", вона регулює повноваження прокурорів у кримінальному процесі. І там є частина 5, яка дозволяє прокурору, в тому числі генеральному і регіональному, доручати проведення слідчих дій будь-яким органам досудового слідства у разі, якщо розслідування проводиться неефективно. Якщо, наприклад, у якійсь кримінальній справі проводяться слідчі дії, але генеральний прокурор вважає, що слідство ведеться неефективно, довго, він своєю постановою може передати цю справу на розслідування іншому органу", - розповів Куценко.

Таким чином, щоб уникнути передачі справ органу, що де-факто ще не існує, генпрокурору Юрію Луценку пропонують послатися на цю статтю і заявити, що ДБР неефективно розслідує справи.

"Думки прокурорів різняться, наскільки це буде юридично вірно. Оскільки прокурор має право безапеляційно передавати справи від одного органу до іншого в разі неефективного слідства. Але щоб назвати його неефективним, воно має початися", - продовжує прокурор.

Тому в запасі ГПУ є ще один варіант. "Спробувати роз'яснити норми закону про ДБР, що зокрема вже зробив Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ. 2 березня 2016 року він зробив роз'яснення з питань підслідності справ ДБР. І в останньому абзаці цього роз'яснення він дійшов таких висновків: "Початок дії положень ч. 4 ст. 216 КПК України пов'язаний не з моментом набуття чинності закону, що регулює діяльність ДБР як державної установи, а з моментом початку здійснення останнім функції органу досудового розслідування. До цього часу, згідно з абзацем 1 і 2 пункту 1 розділу "Перехідні положення" КПК України, повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі органи прокуратури", - коментує Куценко.

Іншими словами, відповідно до висновку суду, передавати справи ДБР потрібно буде тільки тоді, коли бюро зможе фактично здійснювати функції досудового розслідування – тобто коли будуть призначені керівники і слідчі. Втім, у ГПУ зазначають: роз'яснення суду – це не закон, тому треба ще прийти до єдиної позиції щодо застосування цієї норми закону.

"Однозначно правового колапсу не станеться, вихід буде знайдено. Органи прокуратури будуть продовжувати слідство. А відкривати кримінальні провадження прокурори і після 20 листопада зможуть", - упевнений Куценко.

Більш докладно про ситуацію навколо ГБР і до чого призведе зволікання з його запуском читайте в матеріалі "Апострофа" - Забирають потужний важіль: у Порошенка зізналися, як ставляться до Держбюро розслідувань.