RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Порошенко дзвонив і погрожував: стало відомо, як Раді вдалося налякати президента і дати йому важливий сигнал

У Верховній Раді України сформувалася ситуативна коаліція, яка дає президенту України Петру Порошенку важливий сигнал, що парламент може успішно приймати рішення і без фракції БПП.

Прикладом є голосування 5 липня за законопроект №6518.

Відзначається, що Рада повинна була проголосувати за звільнення старих членів Центрвиборчкому і призначення нових, - є 13 вакантних місць, сім з яких повинні були безпосередньо отримати представники президента. Президент виніс на розгляд 14 кандидатур. Для прийняття кожного з рішень необхідно було 226 голосів нардепів.

Однак, в Раді, і, зокрема, в "Народному фронті", відмовилися голосувати за ЦВК, де в Порошенка фактично буде 10 своїх представників, і голосування за звільнення завершилося провалом, - проголосувало лише 189 нардепів, з яких тільки 10 від НФ.

Після цього члени "Блоку Петра Порошенка" пішли на нараду, пройшов слух, що фракція вийде з коаліції і не братиме участі в засіданнях до успішного голосування за ЦВК.

"Вони думали, що, використовуючи звичну схему шантажу, доб'ються свого, і ми таки зламаємося і проголосуємо за те, що їм потрібно. Хоча вранці вони знали, що голосів за призначення нового ЦВК в Раді немає", - розповів "Апострофу" один з депутатів від НФ.

"Ми ні за що не проголосуємо за ЦВК, де в Порошенка буде фактично 10 своїх представників. Він тоді без зусиль зможе фальсифікувати вибори, а ми на це не підемо", - додав один з високопоставлених членів НФ.

Варто зауважити, що в рамках обговорення схем обходу демаршу БПП депутати жартома припустили можливість створення коаліції з НФ, "Батьківщиною", "Самопоміччю", "радикалами", депутатськими групами, Оппоблоком, яка змогла б проголосувати за будь-яке рішення. Уже до вечірньої сесії подібна ситуативна коаліція була сформована.

До зали увійшли лише кілька членів БПП, - біля входу стояли представники апарату фракції і не пускали їх всередину. На голосування винести законопроект №6518 авторства Володимира Литвина і Олега Ляшка про забезпечення офіційного опублікування законів, після чого його підтримали 240 нардепів.

Таке успішне голосування сесійна зала зустріла оплесками, а кулуари - незадоволеним бурчанням представників президентської політсили. Справа полягала не в важливості самого документа, а в серйозному сигналі Банковій - в Раді можуть обійтися без президента і його фракції.

Незабаром спікер Андрій Парубій на вимогу "радикалів" і "фронтовиків" оголосив перерву, після чого фракції відправилися на чергову нараду. У кулуари ж один за одним виходили "фронтовики", що навіть не намагалися приховати своїх щасливих посмішок.

"Порошенко з обіду почав дзвонити і залякувати, що всіх розпустить, однак парламент показав, на що здатен. Порошенко отримав сигнал: парламент хоче приймати власні рішення, президенту показали його місце", - коментував нардеп.

Більше про те, як народні депутати проігнорували погрози президента, читайте в матеріалі "Апострофа" - Порошенко в пастці: як Рада створила коаліцію проти президента.