RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко в пастці: як Рада створила коаліцію проти президента

Народні депутати проігнорували погрози президента

Народні депутати проігнорували погрози президента Фото: УНІАН

Голосування за оновлений склад Центрвиборчкому у Верховній Раді, яке відбулося в четвер, 5 липня, завершилося очікуваним провалом. Втім, навіть не це зараз повинно турбувати Банкову: вперше за всю свою президентську каденцію Петро Порошенко втратив контроль над парламентом. На противагу главі держави була створена ситуативна коаліція, до якої увійшли всі фракції і депутатські групи крім "Блоку Петра Порошенка". А те, що спікер ВР Андрій Парубій, відомий своєю лояльністю до президента, показово ігнорував його телефонні дзвінки, лише свідчить про всю серйозність ситуації, що склалася. Про те, як в Раді розвивалися події в день невеличкої парламентської революції, стежив "Апостроф".

Ще напередодні злощасного для президента четверга один з високопоставлених членів БПП запевняв "Апостроф" в тому, що, незважаючи на різні нюанси, голосування за ЦВК все-таки відбудеться. Як відомо, мова йшла про 13 вакантних місць, сім з яких повинні були безпосередньо отримати представники президента. Також своїх людей Банкова проштовхувала через квоти депутатських груп. В результаті Порошенко повинен був отримати в Центрвиборчкомі одноосібну більшість. Таке посилення не влаштовувало інших політичних гравців. Конфлікт поглиблювався тим, що президент вніс 14 кандидатур, а значить, хтось із фракцій або депутатських груп ризикував залишитися без свого представника в ЦВК. До того ж, не дивлячись на резолюцію ПАРЄ про необхідність врахування інтересів всіх депутатських об'єднань ВР в Центрвиборчкомі, свою квоту в цьому органі не отримувала фракція "Опозиційного блоку".

Втім, усі ці обставини не надто бентежили представників БПП, які в кулуарах буквально випромінювали впевненість в позитивному голосуванні. "Ми хочемо вийти на голосування з ранку, причому нам необов'язково голосувати за всіх кандидатів. Для запуску роботи виборчої комісії достатньо і 10 осіб, а затягувати це питання далі не можна, оскільки підготовка до виборів повинна розпочатися вже в серпні. А як вона почнеться, якщо новий склад оберуть лише у вересні?" - запевняв нардеп за день до голосування. Консультації тривали до пізнього вечора. "Зараз ми вирішили головне: ми не кидаємо "Народний фронт" і підтримуємо їхніх кандидатів, а "Народний фронт" не кидає нас і підтримує наших", - сказав представник президентської політсили. Втім, в НФ в такий сценарій розвитку подій так і не повірили.

У четвер в районі 12-ї години дня в Раду прибули кандидати. Голосування було призначено на 12:30. Тим часом депутати активно обговорювали в кулуарах майбутнє голосування і робили ставки, хто з кандидатів в ЦВК набере 226 голосів, а хто ні. Глава фракції БПП Артур Герасимов заявляв, що "проблема ЦВК давно перезріла", закликаючи своїх колег поставити крапку в цьому питанні. Однак уже перед голосуванням стало відомо, що в інших фракціях голосувати за ЦВК не збираються. Аргумент звучав наступний: це дасть можливість "президенту узурпувати Центрвиборчком".

Народні депутати України від БПП під час засідання Верховної Ради України в Києві, 5 липня 2018 р. Фото: Микола Білокопитов

Проте спікер ВРУ Андрій Парубій все ж поставив на рейтингове голосування питання про звільнення старих членів ЦВК, оскільки згідно з процедурою Рада повинна спочатку звільнити старих, після чого призначати нових. Однак голоси дали лише 189 нардепів при 226 необхідних (показово, що з НФ це рішення підтримали лише 10 депутатів з 81). Після цього Парубій лише розвів руками, зазначивши, що голосування варто відкласти, оскільки не можна призначити нових членів Центрвиборчкому, не знявши старих. "Це призведе до юридичного колапсу", - емоційно заявив Парубій.

Кандидати в члени ЦВК Фото: УНІАН

Після провального голосування фракція БПП пішла на нараду. Кулуарами одразу пробігла чутка, що БПП може вийти з коаліції, що дасть формальний привід запустити процес дострокових виборів парламенту. Однак повернувшись з наради, представники БПП повідомили: вони виходять із сесійної зали, але не з коаліції. І поки не проголосують за ЦВК, брати участь в засіданнях не будуть. Пізніше, щоправда, передумали. І сказали, що крім питання про Центрвиборчком також готові підтримати питання щодо антикорупційного суду. Однак і цьому голосуванню збутися не судилося...

Незважаючи на рішучість членів пропрезидентської фракції, в НФ панував повний штиль. "Фронтовики" ходили кулуарами, посміхаючись, роздавали коментарі телеканалам і спілкувалися з пресою. "Вони думали, що використовуючи звичну схему шантажу, вони доб'ються свого, і ми таки зламаємося і проголосуємо за те, що їм потрібно. Хоча вранці вони знали, що голосів за призначення нового ЦВК в Раді немає", - розповідав "Апострофу" один з депутатів від НФ.

"Ми ні за що не проголосуємо за ЦВК, де у Порошенка буде фактично 10 своїх представників, він тоді без проблем зможе фальсифікувати вибори, ми на це не підемо", - переконував один з високопоставлених членів НФ.

Тим часом серед депутатів уже вдень почали обговорювати всілякі схеми того, як обійти демарш БПП. "Уявіть собі: ми сформуємо нову коаліцію, об'єднаємося з "Батьківщиною", "Самопоміччю", "радикалами", депутатськими групами, Опоблоком і проголосуємо все, що нам потрібно. Адже ми в такому складі навіть можемо новий ЦВК ухвалити", - напівжартома говорив "Апострофу" один з парламентаріїв-"фронтовиків". Пізніше стало зрозуміло, що в кожному жарті є тільки доля жарту: нова ситуативна коаліція сформувалася вже на вечірній сесії.

До зали почали сходитися депутати: всі, крім БПП. Деякі з членів пропрезидентської фракції реєструвалися, проте в зал зайшло лише кілька людей, більшість залишалася в кулуарах. Втім, не обійшлося без морального впливу з боку керівництва фракції. Журналісти помітили, що представники апарату фракції БПП стояли на вході в зал, не пускаючи туди депутатів з їхньої політсили.

А в залі Андрій Парубій вже виносив на голосування законопроект №6518 авторства Володимира Литвина і Олега Ляшка щодо забезпечення офіційного опублікування законів. Цей документ підтримали 240 нардепів. Таке успішне голосування сесійна зала зустріла оплесками, а кулуари - незадоволеним бурчанням представників президентської політсили. Справа була не в ступені важливості самого документу, а в серйозному сигналі Банковій – в Раді можуть обійтися без президента і його фракції.

Андрій Парубій під час засідання Верховної Ради України в Києві, 5 липня 2018 р. Фото: Микола Білокопитов

Незабаром спікер Парубій на вимогу "радикалів" і "фронтовиків" оголосив перерву, після чого фракції відправилися на чергову нараду. У кулуари ж один за одним виходили "фронтовики", які навіть не намагалися приховати своїх щасливих посмішок.

"Порошенко з обіду почав дзвонити і залякувати, що всіх розпустить, однак парламент показав, на що здатен. Порошенко отримав сигнал: парламент хоче ухвалювати власні рішення, президенту показали його місце", - коментував нардеп.

Один з присутніх на зустрічі у спікера нардепів пізніше розповів "Апострофу": починаючи з обіду Порошенко невпинно телефонував Парубію. Однак той навіть не брав телефон, продовжуючи консультації з представниками фракції. "Переговори з президентом він вів наодинці, пізніше передаючи нам слова "Першого", - розповів один з нардепів, який також озвучив і одне з побажань президента: "Він як справжній торгаш запропонував змінити склад ЦВК: мовляв, давайте додамо ще одного-двох членів. Але всі, звичайно, відкинули цю пропозицію". Своїм однопартійцям телефонував і лідер "фронтовиків" Арсеній Яценюк, консультуючи їх відносно правильного голосування.

Варто зазначити, що навіть в рідній президенту фракції БПП на вечірнє засідання прийшли 10 депутатів, віддавши свої голоси разом з "новою коаліцією". Йдеться про тріо єврооптимістів (Лещенко-Найєм-Заліщук), які давно демонструють свою опозиційність, представників групи УДАР, які побили горщики з главою фракції БПП Артуром Герасимовим, а також Олега Барну. З чим пов'язана поява останнього в залі засідань, наразі невідомо.

До останнього моменту було незрозуміло, чи з'явиться нова, нехай і чисто формальна більшість в залі ВР. До останнього моменту залишалася неясною позиція Опоблоку. "ОБ спочатку не хотів підтримувати наші голосування, а потім "розколовся": одна частина, яка орієнтується на Юрія Бойка, стала сумніватися, чи варто підтримувати це голосування, а ось нардепи, які орієнтуються на Ахметова, відразу сказали за", - розповів ситуацію нардеп.

Що буде далі, депутати коментують по-різному. "Зараз Порошенко може відкликати частину людей зі своїх кандидатів в ЦВК, після чого внесе від Опоблоку або відкличе всіх і швидко внесе знову. При цьому наобіцяє пряників депутатським групам, а заодно викличе до себе Яценюка і буде на нього тиснути щодо коаліції", - висловив свою думку "Апострофу" один з парламентаріїв.

Інший нардеп упевнений: у президента можуть знайти достатньо приводів, щоб розпустити Раду і відправитися на дострокові вибори. "Вийде Порошенко із заявою і скаже, що немає коаліції вже рік, і 30 днів на її формування давно минули. Головне - формулювання, а якщо захотіти, юристи президента його знайдуть", - пояснює він "Апострофу".

Втім, більша частина опитаних впевнена в тому, що в найближчі дні триватимуть торги. Однак ні на розпуск парламенту, ні на вихід з коаліції президент піти не ризикне...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві