RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Павло Демчина про успіхи СБУ у боротьбі з корупціонерами: майже тисяча правоохоронців під підозрою

За три останні роки завдяки роботі Служби безпеки України було засуджено майже 300 рядових співробітників і керівників правоохоронних органів за вчинення корупційних правопорушень.

Про це повідомив начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Павло Демчина.

"У період з 2015 року по сьогоднішній день в результаті оперативно-розшукової роботи ми оголосили про підозру 898-ми співробітникам прокуратури, поліції, податкових органів, міграційної служби та навіть НАБУ в скоєнні корупційних правопорушень. З них 630 - за статтею 368 Кримінального кодексу України , тобто одержання неправомірної вигоди", - розповів Демчина.

За його словами, 288 правоохоронців за цей час були засуджені судами до реальних термінів позбавлення волі, ще 260 осіб були звільнені з органів.

"Це значні цифри, які говорять нам, що, незважаючи на те, що з кожним роком кількість спійманих нами на хабарах, вимаганні чи інших корупційних правопорушення співробітників поліції чи прокуратури потроху зменшується, корупція в правоохоронній системі продовжує існувати, без перебільшень погрожуючи національної безпеки", - зазначив Павло Демчина.

Разом з тим начальник главку по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ додав, що корупція властива не тільки пересічному або середнього кадрового складу правоохоронних органів, а й керівному. Так, наприклад, оперативниками СБУ були затримані заступник прокурора Київської області і перший заступник начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, який за попередньою змовою з іншими особами вимагали 200 тисяч доларів США неправомірної вигоди і отримали через посередника її частина в розмірі 150 тисяч доларів США.

Крім цього співробітники СБУ виявили, як заступник прокурора Кіровоградської області діяв в інтересах приватних підприємців: зокрема, він був спійманий на тому, що надав військовому прокурору Кіровоградського гарнізону хабар в розмірі 1 тисячі доларів США в інтересах приватного підприємця за невжиття заходів щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

"Зусиллями нашої служби був спійманий помічник заступника міністра внутрішніх справ України, яка вимагала 1,6 мільйона гривень отримала 600 тисяч гривень від власника двох приватних фірм за вплив на керівництво Голосіївського районного управління поліції в місті Києві з метою розблокування діяльності його підприємств", - розповів також Павло Демчина.

Також була затримана заступник начальника Державної міграційної служби України, яка організувала злочинний механізм вимагання та одержання неправомірної вигоди - від 3 до 5 тисяч доларів США - з іноземців за надання громадянства України і посвідки на проживання. Цією ж діяльністю займався і начальник Біляївського районного відділу Головного управління Державної міграційної служби в Одеській області, який отримав 3 тисячі доларів США від громадянина Таджикистану за сприяння йому в отриманні громадянства України.

"Все це говорить про те, що корупція проїла правоохоронну систему з самого низу до самого верху. Наше завдання - знайти і покарати кожного, хто продовжує думати, що в нашій країні можна безкарно торгувати своїми повноваженнями", - резюмував Павло Демчина.